Το 2019, η Νεκταρία Αναστασιάδου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Ζωγράφειο Αγώνα, λογοτεχνικό διαγωνισμό που θεσμοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον 19ο αιώνα. Το πρώτο της βιβλίο, Α Recipe for Daphne, γραμμένο στα αγγλικά, εκδόθηκε από τον American University in Cairo Press το 2021 και χαρακτηρίστηκε από την Washington Post ως «λαχταριστό ντεμπούτο, ίσως το πρώτο σύγχρονο αγγλόφωνο μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τους Ρωμιούς της Πόλης». Το 2022, το βιβλίο ήταν στη βραχεία λίστα για το Runciman Award, έλαβε εύφημη μνεία στο Eric Hoffer Award και ήταν επίσης υποψήφιο για το Dublin Literary Award. Διηγήματα της Αναστασιάδου έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες και στον Τύπο.

Η Αθηνά, μια Πολίτισσα Ρωμιά, είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης. Γεμάτη κέφι για ζωή, γλωσσού, όταν αρχινάει να μιλάει, ξεχνάει να σταματήσει, μιλάει χωρίς να σκέφτεται, δίχως ενδοιασμούς. Αλλά μιλάει σωστά, ορθά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πέφτει σε λάθη και δεν κινδυνεύει να παρεξηγηθεί.

Το 2016, το παρόν του μυθιστορήματος, είναι η χρονιά που περίμενε τόσα χρόνια η Αθηνά. Εν αναμονή του ραντεβού της με έναν παλιό εραστή, τον Ραφαήλ, την 1η Αυγούστου του 2016, ο χρόνος σέρνεται και η αγωνία της κορυφώνεται. Κάθε πρωί, σκίζει το χαρτάκι του ημερολογίου της, διαβάζει το έκαστο απόφθεγμα και ξεκινάει τη μέρα της βάζοντας το μπρίκι στη φωτιά.

Η αφήγηση, πρωτοπρόσωπη, είναι ζωντανή και άμεση και ξετυλίγεται από τη δική της οπτική, ενώ, συχνά, απευθύνεται στη Νίνα, σε δεύτερο πρόσωπο, στην «κόρη» της, τη φιλινάδα της.

Μιλώντας με ντοπιολαλιά, με το «σε» και με το «με», ο λόγος της χείμαρρος είναι. Και μέσα από αυτόν ξετυλίγεται το παρελθόν της, φανερώνεται η σχέση με τους φίλους της, ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει. Η ηρωίδα εξάλλου ήταν παρούσα στα μεγάλα γεγονότα της Πόλης –τα Σεπτεμβριανά, τις απελάσεις του 1964, τις χούντες–, αλλά αφηγείται και τους αρκετούς αρραβώνες της που όλοι τους έμειναν μισοτελειωμένοι. Γεμάτη μπρίο, η Αθηνά μπλέκεται σε δολοπλοκίες, καυγαδίζει, αποκτάει νέους φίλους, συμφιλιώνεται με τους παλιούς. Ζει.

Ένα φρέσκο, σπιρτόζικο μυθιστόρημα, διά χειρός Νεκταρίας Αναστασιάδου, που σε ένα δεύτερο επίπεδο, ρίχνει ματιές στην παλιά και τη σύγχρονη Πόλη, μη διστάζοντας να κάνει την αναπόφευκτη σύγκριση, και παραθέτοντας στοχασμούς για τα γηρατειά, τον έρωτα, τη μοναξιά. Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα.