Η Βέρα Στάνχοουπ επιστρέφει…

Ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ann Cleeves. Μια ακόμα σκοτεινή υπόθεση για την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ. Μετά τα εξαιρετικά πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν και κέρδισαν το κοινό, τώρα η δημοφιλής ντετέκτιβ, που έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά, θα πρέπει να βρει την άκρη μιας υπόθεσης που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο ντετέκτιβ Τζο Άσγουορθ, ο βοηθός της Βέρα Στάνχοουπ, βρίσκεται στο τρένο μαζί με την κόρη του. Ο κόσμος βρίσκεται έξω για ψώνια και βόλτες. Το τρένο γεμίζει ασφυκτικά και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Όταν, λίγες στάσεις μετά, το τρένο αδειάζει, η κόρη του Τζο παρατηρεί μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει μείνει ακίνητη στη θέση της. Το κορίτσι την πλησιάζει και αμέσως βάζει τις φωνές. Ο Τζο πηγαίνει κοντά και βλέπει ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε. Αμέσως ειδοποιεί τις Αρχές και φυσικά την προϊσταμένη του, Βέρα Στάνχοουπ.

Η Βέρα, προσπαθώντας να βρει στοιχεία για το παρελθόν της δολοφονημένης γυναίκας, πηγαίνει σε μια μικρή και ήσυχη πόλη. Επισκέπτεται το σπίτι όπου ζούσε η ηλικιωμένη, που λειτουργεί ως ξενώνας. Συζητά με την ιδιοκτήτρια και την οικογένειά της. Προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος, η Βέρα συναντιέται με περίοικους, οι οποίοι γνώριζαν την ηλικιωμένη γυναίκα. Όλα μοιάζουν ήσυχα, όμως η Βέρα αντιλαμβάνεται ότι για να διαλευκάνει την υπόθεση πρέπει να πάει στο παρελθόν, τότε που κάποια γεγονότα μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά τα οποία μένουν κρυμμένα για αρκετά χρόνια.

Πιστή στο χαρακτηριστικό αφηγηματικό της ύφος, η Ann Cleeves παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Χαρακτήρες και διάλογοι ρεαλιστικοί, πλοκή που την έχει υφάνει ψηφίδα ψηφίδα, ατμόσφαιρα σκοτεινή και μυστηριώδης. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση αποτελεί κι εδώ την τεχνική της συγγραφέως για να παρουσιάσει την ιστορία. Η Βέρα διατηρεί την αντικοινωνικότητά της, λες και η μόνη επαφή που επιθυμεί με τον κόσμο είναι μέσω των υποθέσεών της. Μια αριστουργηματικά δομημένη περσόνα, που ομολογουμένως είναι αξιαγάπητη. Και φυσικά, η πλοκή που ο αναγνώστης δεν μπορεί να βρει την άκρη, παρά μόνο όταν η συγγραφέας αποφασίζει να τη φέρει στο φως.

Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ιδανική αναγνωστική απόλαυση από την Ann Cleeves, την οποία θεωρώ από τις καλύτερες συγγραφείς του αστυνομικού είδους που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.