Όπου και να ‘σαι, το παρελθόν θα σε βρει

Η δρ Ναντίν Λαβουά πάσχει από κλειστοφοβία. Αλλά είναι αδύνατον να εντοπίσει τον λόγο ύπαρξής της καθώς έχει αρκετά κενά μνήμης από την παιδική της ηλικία. Ταυτόχρονα αγωνιά για την εξαφανισμένη κόρη της που πλέον ζει στους δρόμους.

Κάποια στιγμή στην ψυχιατρική κλινική όπου εργάζεται, έρχεται σε επαφή με μια κοπέλα που περιθάλπεται εκεί, η οποία μόλις έχει εγκαταλείψει το κοινόβιο «Το ποτάμι της ζωής» και έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Η Ναντίν στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει ανακαλύπτει ότι η ιστορία της μοιάζει ανησυχητικά πολύ με τη δική της, όταν ως παιδί έζησε για μερικούς μήνες σε κοινόβιο μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της. Και τότε έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της –αυτό που επιλεκτικά έχει απωθηθεί– και τις τραυματικές εμπειρίες που ευθύνονται για την κλειστοφοβία και τις κρίσεις πανικού της. Θα τολμήσει να το κοιτάξει κατάματα, να το αποδεχτεί και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις πληγές της;

Το μυθιστόρημα «Σε βλέπω» της Chevy Stevens είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Μέσω εξαίρετων και λεπτομερέστατων περιγραφών κτιρίων, τοποθεσιών, πόλεων, εικόνες δημιουργούνται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και σταδιακά ξεδιπλώνεται ένα σκηνικό μυστηρίου και αγωνίας. Ενώ χάρη στην κινηματογραφική διάσταση του κειμένου ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα συμβαίνουν, αγωνιά, τρομάζει. Όσο περνάει η ώρα δένεται με τους ήρωες, γίνεται συνοδοιπόρος της Ναντίν, συν-βιώνει τα συναισθήματά της.

Την αφήγηση αναλαμβάνει η ίδια η Ναντίν. Σε πρώτο πρόσωπο και με άμεσο τρόπο παρουσιάζει την ιστορία μέσα από το δικό της πρίσμα. Γεγονότα, σκέψεις, ερωτήματα, αναλύσεις, συμπεράσματα, όλα μέσα από τη δική της οπτική. Των υπόλοιπων ηρώων τις σκέψεις και τις απόψεις τις μαθαίνουμε μόνο μέσα από τους διαλόγους, που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά περιορισμένοι. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει και να αποκαλύψει το οτιδήποτε – είτε προσωπικές εμπειρίες είτε περαιτέρω σκέψεις.

Με παράλληλη αφήγηση –το παρόν και το παρελθόν της Ναντίν εναλλάσσονται–, αλλά και με θραύσματα παρελθόντος, καθώς οι «χαμένες» αναμνήσεις επανέρχονται σταδιακά και στοιχειώνουν την αφηγήτρια, ξεδιπλώνεται ένας εφιαλτικός κόσμος που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει – κι όμως υπάρχει. Κακοποίηση παντός είδους, ναρκωτικά, κατάθλιψη, παράνοια, ζωή κάτω από φρικιαστικές συνθήκες και πολλά άλλα.

Η Chevy Stevens δίνει σημαντικά στοιχεία ψυχιατρικής και ψυχολογίας τόσο από τη μεριά των ασθενών όσο και των γιατρών. Είναι εμφανές ότι έχει κάνει έρευνα, ότι γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Επίσης φαίνεται να γνωρίζει τη ζωή και την καθημερινότητα μέσα σε κοινόβιο, αλλά διαθέτει και γνώσεις περί πνευματικότητας και διαλογισμού.

Χωρίς υπερβολή όποιος διαβάσει το βιβλίο, εκτός του ότι θα ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια, θα μάθει αρκετά πράγματα που ίσως του φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή στη ζωή του.