Ο «Όλεθρος» σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της επιτυχημένης τριλογίας νεανικής φαντασίας του Brandon Sanderson. Κάθε βιβλίο παίρνει κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη από το προηγούμενο, προσθέτοντας καινούριες ψηφίδες στο συνολικό πλαίσιο και οδηγώντας μας όλο και πιο βαθιά στον νέο, μεταλλαγμένο κόσμο της σειράς.

Μετά την τελευταία μάχη που έδωσαν στην Άβαβυλ, ο Ντέιβιντ και η ομάδα του συνεχίζουν τον αγώνα τους εναντίον των Επικών. Αυτοί είναι κάποιοι άνθρωποι με υπερ-φυσικές δυνάμεις, που εμφανίστηκαν στον κόσμο όταν στον ουρανό βασίλεψε ο Όλεθρος, ένα κοκκινωπό αστέρι που άλλαξε τα πάντα στη Γη. Οι πιο δυνατοί Επικοί, με απίστευτες δυνάμεις, είναι πλέον οι απόλυτοι άρχοντες στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ μικρές ομάδες απλών ανθρώπων, γνωστοί ως Τιμωροί, προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν και να επαναφέρουν την ειρηνική τάξη στον κόσμο.

Τώρα, για άλλη μια φορά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι ήρωές μας αντιμετωπίζουν καινούριες προκλήσεις. Ο προηγούμενος αρχηγός της ομάδας, ο Προφ, που απόφευγε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του ως Επικός για να μην κυριευθεί από αυτές, τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει τη μοίρα του. Τώρα είναι ένας εχθρικός Επικός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, γεμάτος θυμό και οργή, που θέλει να δει τον κόσμο να καταστρέφεται. Όμως ο Ντέιβιντ εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να τον επαναφέρει, πως μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τους χειρότερους υπερ-ανθρώπους του κόσμου και να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στις ζωές των ανθρώπων. Για να το πετύχουν αυτό θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε μια καινούρια πόλη, φτιαγμένη από αλάτι, που αναδιατάσσεται και μετακινείται, και να αντιμετωπίσουν τον Επικό που βασιλεύει εκεί. Στον δρόμο τους, καθώς θα χρειαστούν προμήθειες και οπλισμό, θα συναντήσουν ένα νέο σύμμαχο, τον Νάιτχοκ…

Ο Sanderson, με την αμεσότητα και τον γοργό ρυθμό της αφήγησής του, καταφέρνει και σε αυτό το βιβλίο να συνδυάσει μοναδικά την ελκυστική περιπέτεια, την κινηματογραφική εξέλιξη της πλοκής, με το ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα πάθη και τις αγωνίες του καθενός. Ο Ντέιβιντ και οι σύντροφοί του μπορεί να βρίσκονται σε έναν επικίνδυνο και ευμετάβλητο κόσμο, κυριευμένο από ανεξέλεγκτες δυνάμεις, ωστόσο οι ίδιοι καταφέρνουν να βρίσκουν νόημα και σκοπό, να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, και η περιπέτειά τους ξεδιπλώνεται ταυτόχρονα με ανάλαφρο όσο και ιντριγκαδόρικο τρόπο. Επίσης, σε αυτό το τελευταίο βιβλίο της σειράς, απαντώνται όλα τα ερωτήματα που είχαν μείνει ανοιχτά από την αρχή: τι είναι ο Όλεθρος, για ποιο λόγο εμφανίστηκαν οι Επικοί, και την ίδια στιγμή καινούριες εναλλακτικές δυνατότητες ανοίγονται μπροστά στον αναγνώστη.

Τελικά, η τριλογία του Brandon Anderson συνιστά ένα χορταστικό, πλούσιο και ευχάριστο αναγνωστικό ταξίδι, ικανό να γοητεύσει κάθε έφηβο και νεαρό αναγνώστη. Μια πολύ καλή πρόταση για μια γρήγορη περιπέτεια φαντασίας, που δεν αφήνει απέξω το ανθρώπινο στοιχείο και τους γόνιμους προβληματισμούς.