Κάποια γράμματα για κάποια πράγματα

Ο Αλέκος Λούντζης γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε νομικά, επικοινωνία και κοινωνική ανθρωπολογία. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων και κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Κοντέινερ», «Λεύγα», «Ποιητική» κ.ά. Η «Προπαγάνδα» είναι η πρώτη του συλλογή.

Η ποιητική συλλογή του Αλέκου Λούντζη διαπνέεται από πνεύμα στάσης αληθινής, αντίστασης αναγκαίας, κραυγής λυτρωτικής. Ελεύθερος στίχος, σιωπές που εκρήγνυνται, ένα κοινωνικό κέλυφος που πρέπει να διασκορπιστεί. Και η παθητικότητα που αδρανοποιεί, καταστέλλει εν τη γενέσει τους όποιες πράξεις ελευθερίας.

Το ξέσπασμα του καιρού, κάθε καιρού

δεν είναι τίποτα μπρος στον καιρό που χάνεται

που νερωμένος κυλά προς την υδρορροή

γιατί κανείς δεν σηκώθηκε ν’ ανοίξει ένα παράθυρο

(από το ποίημα «Υγρή προπαγάνδα»)

Σε ποιον να αποδώσουμε τα κακά της μοίρας, ποιον να κατηγορήσουμε για το μαυσωλείο της καθημερινότητας, να καταδικάσουμε για την αγχόνη της πραγματικότητας; Η προπαγάνδα κάνει τη δουλειά της, παρασκηνιακά, στα κρυφά όπου το μάτι δεν φτάνει. Η κοινωνική αποστροφή που καταλήγει σε προσωπική καθαίρεση, και λυγμοί που κρύβονται φοβισμένοι κάτω από το χώμα.

Η λέξη «προπαγάνδα» συναντάται σε αρκετούς τίτλους των ποιημάτων: σκέτη, από τα κάτω, γενεών, στομάχου, θείου βρέφους, καλοπροαίρετη, κάποιου, εστιασμένη, υγρή, προδοσίας, χειρωνακτική. Ευφάνταστοι και προσεκτικά διαλεγμένοι τίτλοι ως αναπόσπαστα τμήματα της συλλογής.

Δομή ελευθεριάζουσα μα προσεκτικά τοποθετημένη, ένα παζλ στίχων και λέξεων που διατηρεί σθεναρό τον δεσμό τους, ανταπαντά σε όσα ευκόλως καταπίνονται. Γιατί ίσως και η προπαγάνδα χρειάζεται την αντιπροπαγάνδα της.

Ιδιαίτερη ποίηση, ενδεικτική της εποχής που ζούμε, απογυμνώνει από τα ψεύτικα στολίδια, επιρρίπτει τις ευθύνες και παραβάλλει εικόνες μιας πιο ουσιαστικής υπόστασης. Ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα του πρωτοεμφανιζόμενου Αλέκου Λούντζη.