Μελωδική πνοή στην ανθρώπινη ανάσα

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αριστούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε πτυχίο Master  στις θεατρικές σπουδές από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris III. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 21 βιβλία εκ των οποίων δύο στα γαλλικά. Έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτημά του με θέμα την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου. Έχει τιμηθεί από τη «Διεθνή Εταιρία Ποιητών», τη «Διεθνή Εταιρία Συγγραφέων και Καλλιτεχνών» και τη «Διεθνή Εταιρία Lawrence Durrell» η οποία κατόπιν διαγωνισμού δημοσίευσε δύο ποιήματά του μεταφρασμένα στα αγγλικά στο περιοδικό «Deus Loci». Το βιογραφικό του βρίσκεται σε  εγκυκλοπαίδειες του «Διεθνούς Βιογραφικού Ινστιτούτου» και του «Αμερικάνικου Βιογραφικού Ινστιτούτου», καθώς και στη νέα έκδοση της εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού του CEPAL για το έτος 2000 για την ποιητική του συλλογή στα γαλλικά «EROS PALIMPSESTE», η οποία του χάρισε και το βραβείο Maurice Grunwald του Conseil Général της Moselle.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογή 64 ποιημάτων. Στα κείμενα αυτά γεγονός είναι πως δεν συναντά ο αναγνώστης κάτι το συνηθισμένο. Ενώ από τη μία τα ζητήματα που κυριαρχούν είναι κυρίως αυτά που απασχολούν τους περισσότερους συγγραφείς, εδώ η παρουσίασή τους, με φόντο τις πνευματικές ανησυχίες και ανακαλύψεις του συγγραφέα, γίνεται με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό. Δίδεται η εντύπωση, πολύ πετυχημένα, πως ο ομιλών ή ο γράφων είναι ένα αερικό που κινείται μεταξύ γης και σύμπαντος. Το πνεύμα αυτό αφουγκράζεται όλη την ανθρώπινη διαδρομή μέσα από την ιστορία, τις κοινωνικές συναναστροφές, τον έρωτα, τα πάθη, την ελπίδα. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι πως εκφράζει την αγωνία του για την τύχη της ανθρώπινης ύπαρξης ατομικά και κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Κάθε ποίημα, όταν τελειώνει, αφήνει την αίσθηση ότι, κάνοντας fade out, αποκαλύπτει μια γλυκιά μελωδία που κρυβόταν σε όλη την διαδρομή του.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι πραγματικά εξαιρετικός και πετυχημένος, αφού Ποσειδωνίς (ή Ατλάντα) ονομαζόταν μια μυθική χώρα τεράστια σε έκταση. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι χαρακτηριστική και η οσμή αρχαίου ελληνικού πνεύματος που αναδίνεται από τα ποιήματα αυτά. Επίσης, κάθε κείμενο «περιβάλλεται» με όμορφες εικόνες και στοιχεία της φύσης. Η δομή των στίχων είναι ελεύθερη, σε πεζή μορφή και δίνει την αίσθηση μιας πολύ προσεγμένης γραφής. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο, με μια γλώσσα εκλεπτυσμένη που ενέχει ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά και άκρως ελληνική. Πολλά ποιήματα συνδέονται μεταξύ τους με κοινές αναφορές ή με λέξεις που αποτελούν τον κύκλο έμπνευσης του συγγραφέα, όπως «Χάος», «Έρωτας» κ.ά.. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος κάθε ποιήματος είναι άκρως πετυχημένος, άλλοτε εκφράζοντας τη γενική εικόνα του ποιήματος και άλλοτε δίνοντας το στίγμα για την ιστορία που ξετυλίγεται στους στίχους που έπονται.

Το «Ποσειδωνίς» είναι μια εξαιρετική συλλογή που αποπνέει την αγωνία για την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο, αλλά και την πίστη για την πραγμάτωση των ελπίδων και των ονείρων κάθε ύπαρξης.