Η καθημερινή έκσταση της ζωής

 

«Κάποια μέρα, παππού, θα κάνω πολλά λεφτά για σένα και για μένα, αλλά θα απολαμβάνω τη ζωή μου με τον τρόπο που την απολάμβανε ο Σλιμ χωρίς λεφτά, και έτσι είμαι σίγουρος πως θα γίνω ευτυχισμένος» (σελ. 112)

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της «μπιτ» (beat) λογοτεχνίας, ο Τζακ Κέρουακ γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης στις 12 Μαρτίου 1922 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1969, στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, από κίρρωοη του ήπατος. Ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, «Στο Δρόμο» (On the Road), έγινε συνώνυμο της περιπλάνησης στην αμερικανική ενδοχώρα –και όχι μόνο-, για πολλές γενιές. Το «Πικ», όπως σημειώνει στην εισαγωγή του ο μεταφραστής της παρούσας έκδοσης Γιάννης Λειβαδάς, γράφτηκε γύρω στο Πάσχα των Καθολικών του 1969 και ήταν η τελευταία απόπειρα του Κέρουακ να γράψει ένα μεγάλο μυθιστόρημα.

Ο μικρός Πικ, ορφανός από μητέρα, μένει στη Βόρεια Καρολίνα με τον ηλικιωμένο παππού του. Είναι μαύρος, έχει έναν αδελφό που έφυγε μια μέρα για τη Νέα Υόρκη, ο πατέρας του έχει πάει φυλακή και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Όταν ο παππούς αρρωσταίνει, πηγαίνει να ζήσει με τη Θεία Γκαστόνια και την οικογένειά της, αλλά ο μισότυφλος παππούς Τζέλκυ τον τρομάζει τόσο πολύ που δεν περνάει καθόλου καλά. Ένα βράδυ, το σκάει με τον αδελφό του που έχει έρθει για να τον πάρει. Πηγαίνει για πρώτη φορά στην πόλη κι από κει με το λεωφορείο βόρεια, στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη. Αλλά ούτε εκεί θα μείνει πολύ: ο Σλιμ δυσκολεύεται να βρει δουλειά και η Σίλα, η γυναίκα του, χάνει τη δική της. Αποφασίζουν να ταξιδέψουν χωριστά για την Καλιφόρνια.

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο.  Η εξιστόρηση γίνεται στον αόριστο, ιδίως για το μακρινό παρελθόν (τα χρόνια με τον παππού) και, σε ορισμένα κεφάλαια, στον ενεστώτα. Από τη μέση, περίπου, του βιβλίου και μετά, ο Πικ απευθύνεται στον παππού, σαν σε επιστολικό μυθιστόρημα. Σταδιακά, ο ήρωας-αφηγητής δεν είναι πια το εντεκάχρονο παιδί, αλλά ο ίδιος ο Κέρουακ. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την ιστορία στην περιπλάνηση. Έπειτα από το αγροτικό τοπίο της Βόρειας Καρολίνας, το «θαύμα» της πόλης (τα φώτα, οι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, ο θόρυβος), αποκαλύπτεται στον Πικ. Ύστερα οι πόλεις (και οι πολιτείες), οι εντυπώσεις, διαδέχονται η μία την άλλη. Η μουσική παίρνει τη θέση της, όπως σε όλα τα βιβλία του Κέρουακ. Η έκπληξη, η έκσταση, είναι συνεχής. Όπως και η απόλαυση της ζωής, στο φως της απλότητας.

Η έκδοση συμπληρώνεται με εργοβιογραφία του συγγραφέα και εκδοτικό χρονολόγιο.