Ο θάνατος παραμονεύει

Ο Jorn Lier Horst έχει γίνει γνωστός με τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Στην εν λόγω σειρά ενεργό ρόλο διαδραματίζει και η κόρη του Βίλιαμ, Λίνε, δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα. Το βιβλίο «Πρωτόγονο ένστικτο» βραβεύτηκε με το “Petrona Award” ως καλύτερο αστυνομικό σκανδιναβικό μυθιστόρημα για το 2016.

Μερικά σπίτια παραδίπλα από το σπίτι του Βίλιαμ Βίστιν ανακαλύπτεται ένα πτώμα, καθισμένο στην πολυθρόνα, έχοντας μπροστά του ανοικτή την τηλεόραση. Σύμφωνα με τη νεκροψία έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τότε που πέθανε. Κανείς από τη γειτονιά δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ούτε προφανώς, έλειψε σε κανέναν, ώστε να τον αναζητήσει. Όμως ο Βίλιαμ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σκάψει πολύ βαθιά για να ανακαλύψει την άκρη του νήματος.

Παράλληλα, ένα άλλο πτώμα βρίσκεται στο χιονισμένο δάσος. Κι αυτό το δολοφονημένο σώμα είχε μείνει αρκετό καιρό κρυμμένο στους θάμνους. Οι έρευνες δεν οδηγούν σε καμία κατεύθυνση και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι λιγοστά. Η επίσκεψη, όμως, Αμερικανών πρακτόρων για την αναζήτηση ενός κατηγορούμενου για τη δολοφονία έξι κοριτσιών, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις δύο περιπτώσεις. Ο Βίλιαμ Βίστιν αφουγκράζεται ότι πιθανόν να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις τρεις υποθέσεις, που τα στοιχεία σύνδεσής τους είναι καλά κρυμμένα.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Jorn Lier Horst είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ακολουθώντας, όπως είναι φυσικό, την αφηγηματική τεχνική της σειράς. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα η ατμόσφαιρα είναι πιο σκοτεινή και ασφυκτική από τα προηγούμενα, καθ’ ότι και η πλοκή και η χειμωνιάτικη κακοκαιρία συμβάλλουν δραστικά στο ιδιαίτερο κλίμα του βιβλίου. Ο ενεργός ρόλος της κόρης του Βίλιαμ, φέρνει τον πρωταγωνιστή σ’ έναν πιο ανθρωποκεντρικό και εξωστρεφή ρόλο, κάνοντάς τον πιο οικείο και προσιτό στον αναγνώστη.

Το βιβλίο «Πρωτόγονο ένστικτο» είναι κατά την προσωπική άποψή μου το καλύτερο απ’ όσα έχω διαβάσει του Jorn Lier Horst, διαθέτοντας σε ιδανικό βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία  –δράση, σασπένς, πλοκή, χαρακτήρες– που καθιστούν την ανάγνωση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος ενδιαφέρουσα και απολαυστική.