Τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα                                          

Νομίζω ότι ο Stuart Neville θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «συγγραφέας του Μπέλφαστ». Μέσα από τις αστυνομικές ιστορίες του αναδεικνύεται το ματωμένο παρελθόν αυτής της πόλης, το ταραγμένο παρόν της και το αβέβαιο μέλλον της. Δίπλα στους πρωταγωνιστές του εκάστοτε μυθιστορήματος, το Μπέλφαστ με τις γειτονιές του μοιρασμένες σε Ενωτικούς και Ρεπουμπλικάνους είναι ένας συμπρωταγωνιστής που φροντίζει να υπενθυμίζει στον αναγνώστη ότι το παρελθόν δεν πεθαίνει και δεν ξεχνιέται ποτέ, όσο κι αν όλοι ευχόμαστε το αντίθετο.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος για ακόμα μια φορά είναι ο επιθεωρητής Τζακ Λένον, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα καθώς πυροβόλησε έναν συνάδελφό του που προσπάθησε να τον δολοφονήσει. Η κατάστασή του είναι τραγική τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη υγείας, αφού έχει σχεδόν εθιστεί στα χάπια που ανακουφίζουν τον πόνο από τα τραύματά του. Κάποια στιγμή δέχεται ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από μια παλιά ερωμένη του, τη Ρία, η οποία ζητά τη βοήθειά του. Η κοπέλα του αφηγείται πως, καθώς καθάριζε το σπίτι που κληρονόμησε από τον θείο της, βρήκε ένα παλιό άλμπουμ στο οποίο εκτός από αποκόμματα εφημερίδων και προσωπικές εκμυστηρεύσεις υπάρχουν μπούκλες από μαλλιά και νύχια θυμάτων που φαίνεται ότι είχε δολοφονήσει ο θείος της. Απελπισμένη στράφηκε στον Τζακ, αφού ο πολιτικά φιλόδοξος πατέρας της επιμένει να πετάξουν το βιβλίο και να ξεχάσουν την υπόθεση. Ο Τζακ δεν την πιστεύει, αλλά όταν λίγο αργότερα η κοπέλα βρίσκεται δολοφονημένη και ο ίδιος ύποπτος για τη δολοφονία της, τότε καταλαβαίνει ότι κάτι σοβαρό είχε ανακαλύψει η Ρία. Τώρα ο Τζακ πρέπει να συνέλθει και να καταφέρει να κρυφτεί από τους ίδιους του τους συναδέλφους ώστε να μπορέσει να βρει τον πραγματικό δολοφόνο.

Με μεγάλη μαεστρία ο Neville κινείται ανάμεσα στις οπτικές των πρωταγωνιστικών προσώπων και προσφέρει δείγματα σκέψης και συναισθημάτων του καθενός, καθώς φαίνεται να τον ενδιαφέρει η δημιουργία αληθοφανών προσωπικοτήτων. Η ψυχολογική αστάθεια του Τζακ, η απόγνωση της Ρία, ο φόβος της Φλάναγκαν, της υπεύθυνης για την έρευνα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο, η οργή της Άιντα, της μητέρας της Ρία, η οποία κατηγορεί τον άντρα της για ό,τι συνέβη, όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν πνοή αλήθειας στους χαρακτήρες, παύουν να είναι πρόσωπα στο χαρτί. Δίπλα στην υπέροχη δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας με όλα τα πρόσωπα, συμβαδίζουν το παρελθόν και τα μυστικά του. Ένα παρελθόν γεμάτο παραστρατιωτικές οργανώσεις, ανομολόγητα εγκλήματα και αμαρτήματα που επιστρέφουν και στοιχειώνουν την πόλη και τους ανθρώπους της.

Για ακόμα μια φορά ο συγγραφέας μάς δίνει ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με αθώους, αλλά κυρίως με πολλούς ενόχους, μπλεγμένους στον ιστό ενός παρελθόντος –όχι και τόσο μακρινού είναι η αλήθεια– που επιστρέφει και διεκδικεί με βία την προσοχή του παρόντος.