Οι μάγισσες του Βάρντε

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1617, ακριβώς έξω από τις ακτές της νήσου Βάρντε στη Νορβηγία, ένα μέρος άγριο, πέρα από τον πολιτισμένο κόσμο, ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά πνίγηκαν σαράντα ψαράδες –όλοι οι άντρες του νησιού– αφήνοντας πίσω τους μόνο γυναίκες. Γυναίκες που έπρεπε πλέον να επιβιώσουν μόνες τους, που αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση και να καταπιαστούν με αντρικές δουλειές, όπως το να βγαίνουν στη θάλασσα για να ψαρέψουν. Σταδιακά, αρχίζουν να αλλάζουν, να γίνονται ανεξάρτητες. Και τότε αρχίζει ο διχασμός. Εκκλησία και υπακοή στους νόμους έναντι ανάληψης αρμοδιοτήτων και δράσης προς χάριν της επιβίωσης. Τι θα επικρατήσει; Και ποιος; Καχυποψία διασπείρεται μέσα στην κοινότητα και όσο περνάει ο καιρός έχθρες και μίση κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ η κοινότητα διαβρώνεται έως εσχάτων με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Οι μοναδικοί άντρες που έρχονται στο Βάρντε είναι ένας ανίσχυρος ιερέας και ένας επίτροπος με τη νεοαποκτηθείσα γυναίκα του, που είναι αποφασισμένος να καθυποτάξει ό,τι παλιό στο νησί –μαγεία, μαγγανεία, παγανιστικές τελετές– και να φέρει τον πληθυσμό στον δρόμο του Θεού. Ο νέος επίτροπος επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών. Ό,τι «παρεκκλίνει» από τον λόγο Του και τον χριστιανισμό, αυτομάτως είναι μαγεία. Ρούνοι, ανεμοκλώστες, κοκάλινες κούκλες κ.ά., όλα παραπέμπουν σε μαγεία. Οι συλλήψεις δεν αργούν να έρθουν στο νησί – αυτές οι γυναίκες που έκαναν το παν για να επιβιώσουν ολομόναχες, τώρα κατηγορούνται για μαγεία. Δύο συλλαμβάνονται, δικάζονται και καταλήγουν στην πυρά. Ο επίτροπος μαζί με τον κυβερνήτη του Βάρντε είναι πολύ ευχαριστημένοι! Και έπεται συνέχεια.

Παράλληλα, η Ούρσα, η γυναίκα του επίτροπου, γίνεται φίλη με τη Μάρεν, μια ντόπια γυναίκα, πολύ μοναχική, που διαφέρει αισθητά από τις άλλες γυναίκες της κοινότητας. Η φιλία αυτή σύντομα γίνεται πολύ στενή, ενώ αρχίζει να κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πατώντας στο ιστορικό γεγονός της καταιγίδας, αλλά και στις δίκες μαγισσών που πήραν μορφή επιδημίας κατά τον 17ο αιώνα, και εμπνεόμενη από αυτά, η Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό τις «Μάγισσες του Βάρντε». Έχοντάς τα ως ιστορικό background, το βιβλίο αποτελεί μυθοπλασία και πραγματεύεται όχι τις δίκες αυτές καθαυτές, αλλά τις συνθήκες που κατέστησαν δυνατά τέτοια γεγονότα.

Μέσα από τις φωνές των δύο γυναικών, της Μάρεν και της Ούρσα, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές τους, αφού προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και οι συνθήκες μεγαλώματος και διαβίωσής τους είναι τελείως άλλες, αναδύεται η μυστηριώδης, ιδιαίτερη και δύσκολη ατμόσφαιρα της εποχής του 17ου αιώνα.

Υπέροχο, μαγικό, τρομαχτικό, το βιβλίο αυτό θα σας σαγηνεύσει.