Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο;

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά ύστερα από παρότρυνση της οικογένειάς του και φιλοσοφία, σπουδές που γρήγορα εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Υπήρξε ο δημιουργός ενός κορυφαίου έργου, της “Ανθρώπινης κωμωδίας”, ένα γιγάντιο έργο που αποτελείται από 100 και πλέον ιστορίες. Ένα έργο ζωής, μετά το θάνατό του δημοσιεύτηκε σε 24 τόμους και μέσα σ’ αυτό είχε φτιάξει πάνω από 2.000 χαρακτήρες. Μερικές σημαντικές δουλειές του Μπαλζάκ είναι η “Ευγενία Γκραντέ”, “Ο Μπαρμπα-Γκοριό”, “Χαμένα όνειρα” κ.ά. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 51 ετών στο Παρίσι.

Το βιβλίο του Μπαλζάκ είναι ένα μυθιστόρημα, με πλούσια λογοτεχνική υφή και ανθρωπολογική ανάλυση. Αρκετό καιρό τώρα ο ήρωας του βιβλίου, ένας Φλαμανδός ευγενής ονόματι Βαλτάσαρ Κλας, φαίνεται να χάνεται μέσα στις σκέψεις του και να απέχει από τα οικογενειακά δρώμενα. Η γυναίκα του, η Ιωσηφίνα, προσπαθεί να ανακαλύψει την αιτία που τον έχει οδηγήσει σ’ αυτήν την κατάσταση. Οι ημέρες περνούν και τα πράγματα χειροτερεύουν. Ώσπου κάποια στιγμή ο Βαλτάσαρ Κλας εξομολογείται ότι εκείνο που του έχει κλέψει το νου είναι η αναζήτηση της υπέρτατης επιστημονικής ανακάλυψης, που θα κάνει πλούσιο και γεμάτο φήμη τον ίδιο και την οικογένειά του. Κλείνεται στο εργαστήριό του μαζί με τον υπηρέτη του και ξεκινούν τα πειράματα. Οι μήνες γίνονται χρόνια και ο Βαλτάσαρ Κλας απομονώνεται. Τα παιδιά του τα βλέπει μόνο λίγες στιγμές μέσα στην ημέρα. Η Ιωσηφίνα δεν έχει μόνο να μάχεται απέναντι στην αγαπημένη επιστήμη του άντρα της, αλλά και στα τεράστια ποσά που εκείνος ξοδεύει για να κάνει τα πειράματά του. Μολονότι ο οίκος Κλας είναι μια παλαιά αριστοκρατική οικογένεια με μεγάλη περιουσία, σιγά σιγά αρχίζουν να υποθηκεύονται τα ακίνητα το ένα μετά το άλλο. Όποτε η Ιωσηφίνα μιλάει στον Βαλτάσαρ για την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, εκείνος τη γεμίζει με ελπίδες για την επικείμενη ανακάλυψή του. Και όταν εκείνη αρρωσταίνει, ο Βαλτάσαρ δεν θα είναι κοντά για να δει το τέλος της…

Το μυθιστόρημα του Μπαλζάκ πετυχαίνει με αριστοτεχνικό τρόπο να παρουσιάσει την εικόνα και τη διαδρομή ενός ανθρώπου μεγαλοφυούς, που η διάνοιά του είναι ευχή και κατάρα για τον ίδιο και το περιβάλλον του. Ο Βαλτάσαρ Κλας ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη διαρκή αναζήτηση, παρασέρνοντας στο διάβα τους όποιον βρίσκεται κοντά τους. Η απαράμιλλη γλώσσα του Μπαλζάκ, οι ευφυέστατοι διάλογοι των ηρώων, αλλά και οι εικόνες, που περιγράφονται με λιτό και μεστό τρόπο, δίνουν στον αναγνώστη ένα έργο εξαιρετικής ποιότητας.

«Η αναζήτηση του απόλυτου» είναι ένα βιβλίο, το οποίο θα μαγέψει από κάθε άποψη τον αναγνώστη, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το λογοτεχνικό ταλέντο του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα.