Ένας από μηχανής Πουαρὠ

Το έργο της Ανν Ζουρούδη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, περιλαμβάνει αστυνομικές ιστορίες που σχετίζονται με την Ελλάδα, είτε επειδή είναι τοποθετημένες σε αυτήν είτε επειδή έχουν στοιχεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Αυτό είναι φανερό από το όνομα που επιλέγει να δώσει στον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ της: Ερμής Διάκτορος.

Σε ένα μικρό νησί, τη Θίμινο, οι αρχές βρίσκουν το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας που είχε εξαφανιστεί. Λίγο αργότερα, η τοπική αστυνομία χαρακτηρίζει το θάνατο ατύχημα και κλείνει την υπόθεση. Ένας ξένος, όμως, εμφανίζεται ξαφνικά από την Αθήνα και αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση. Το όνομά του είναι Ερμής Διάκτορος και είναι αποφασισμένος να μάθει τι έχει συμβεί. Αρχίζοντας την έρευνά του ανακαλύπτει ότι η νεκρή κοπέλα, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν αρκετά μεγαλύτερο άντρα, είχε σχέση με τον Θοδωρή, έναν επίσης παντρεμένο. Μήπως πρόκειται για έγκλημα πάθους ή για αυτοκτονία; Ο Ερμής δεν σταματά και ψάχνοντας ανακαλύπτει ότι αρκετοί ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν το έγκλημα. Ο εραστής, ο απατημένος σύζυγος, η απατημένη σύζυγος, ο αδίστακτος διοικητής του αστυνομικού τμήματος. Το ζήτημα είναι ποιος είχε αρκετό μίσος για να το διαπράξει.

Μέσα από μια κατά κύριο λόγο τριτοπρόσωπη αφήγηση, με αρκετά κομμάτια όπου η νεκρή και ο εραστής της αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, η συγγραφέας στήνει ένα μυστήριο που αναζητά λύση. Η περιγραφή της κλειστής νησιώτικης κοινωνίας είναι αρκετά πειστική: το κουτσομπολιό, οι κοινωνικοί περιορισμοί, ο στιγματισμός, όλα αυτά που υπάρχουν ακόμα σε οποιαδήποτε μικρή, συντηρητική κοινωνία. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο έπλασε το χαρακτήρα του ντετέκτιβ. Χοντρός, ιδιόρρυθμος και ιδιότροπος φέρνει αμέσως στο μυαλό του αναγνώστη τον Ηρακλή Πουαρώ της Αγκάθα Κρίστι. Ωστόσο, το γεγονός ότι ποτέ δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά τον έβαλε να ψάξει την υπόθεση, ενώ παράλληλα φαίνεται να γνωρίζει πολλά πράγματα τα οποία είναι αδύνατον να έχει μάθει, δίνουν την εντύπωση ότι αποτελεί το εκτελεστικό όργανο μιας ανώτερης δικαιοσύνης.

Γεμάτο εικόνες ελληνικού νησιού και με αρκετό μυστήριο, με μια εντυπωσιακά περιγραφική ομολογία του εγκλήματος,  το μυθιστόρημα αποτελεί ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ανάγνωσμα.