Μέχρι τα άκρα…

Δεν είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα δικαιώματα ενός βιβλίου να πουληθούν σε πολλές χώρες προτού το ίδιο κυκλοφορήσει επίσημα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρώτη συγγραφική απόπειρα ενός νέου συγγραφέα. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη με το πρώτο μυθιστόρημα της νεαρής Μέλανι Ράαμπε, με τον τίτλο «Η παγίδα», τα κινηματογραφικά δικαιώματα του οποίου έχουν ήδη αγοραστεί από μεγάλη εταιρεία παραγωγής. Και δικαίως θα λέγαμε, καθώς η πρώτη απόπειρα της Γερμανίδας συγγραφέως είναι μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια πλοήγησης στο ψυχολογικό θρίλερ.

Η τριανταοχτάχρονη επιτυχημένη συγγραφέας Λίντα Κόνραντς ζει τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής της απομονωμένη από όλους. Σε ένα απομακρυσμένο σπίτι κατοικεί μόνη της, με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Οι μόνες επισκέψεις που δέχεται είναι μιας βοηθού της, του κηπουρού και του εκδότη της, ενώ ακόμα και οι επαφές της με τους γονείς της περιορίζονται σε σποραδικά τηλεφωνήματα. Ώσπου ένα βράδυ παρακολουθώντας τηλεόραση βιώνει τον απόλυτο τρόμο, βλέπει έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ξαναδεί. Γιατί η Λίντα δεν έχει απομονωθεί εξαιτίας κάποιας αρρώστιας ή επειδή είναι τρελή, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ο λόγος της απομόνωσής της εντοπίζεται σε ένα βαθύ τραύμα: σχεδόν δώδεκα χρόνια πριν η Λίντα ήταν αυτή που ανακάλυψε το δολοφονημένο πτώμα της αδερφής της, ενώ πρόλαβε να δει τον δολοφόνο να διαφεύγει. Ωστόσο, η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον δολοφόνο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που την θεώρησαν ύποπτη για τη δολοφονία της αδερφής της. Τώρα, όμως, η Λίντα ξέρει ότι το πρόσωπο που είδε υπάρχει και είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η αστυνομία τόσα χρόνια πριν: να τον πιάσει. Αποφασίζει να γράψει ένα νέο μυθιστόρημα αλλάζοντας λογοτεχνικό είδος και περνώντας στο αστυνομικό να αφηγηθεί την ιστορία της αδερφής της. Με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος παραχωρεί συνέντευξη στον δημοσιογράφο που της θύμισε τον δολοφόνο, ώστε να τον παγιδεύσει για να ομολογήσει. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό; Μήπως υπάρχει κίνδυνος να πέσει στην παγίδα που ετοιμάζει;

Με πολύ εύστοχο τρόπο η συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια εγκιβωτισμένη αφήγηση παρουσιάζοντας εναλλάξ τις προετοιμασίες της Λίντα για την παγίδευση του δημοσιογράφου και το αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο έγραψε, την ιστορία της δολοφονίας της αδερφής της. Η επιλογή αυτού του αφηγηματικού μοντέλου επιτείνει την αγωνία του αναγνώστη, καθώς διακόπτει την εξέλιξη της βασικής υπόθεσης και παρέχει, με το σταγονόμετρο, στοιχεία από το έγκλημα. Οι δύο ιστορίες βαδίζουν παράλληλα μέχρι το τέλος ενισχύοντας τόσο το αίσθημα της αγωνίας, όσο και την περιέργεια του αναγνώστη που προσπαθεί να διακρίνει τη λύση του μυστηρίου μέσα από τις συνεχόμενες ανατροπές. Στα θετικά στοιχεία του μυθιστορήματος πρέπει επίσης να αναφερθεί η προσεκτική ψυχολογική ανάλυση του χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας. Η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει έναν χαρακτήρα-εκδικητή. Παρουσιάζει όλες τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία αυτής της γυναίκας που είναι σαν να πέθανε δώδεκα χρόνια πριν, μαζί με την αδερφή της· αγωνία, απελπισία, τύψεις, αμφιβολία, αποφασιστικότητα εναλλάσσονται και δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα πρωταγωνιστική μορφή, αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα για να μάθει την αλήθεια.