Χαρισματικοί εναντίον κανονικών

Είτε ως ψευδοεπιστημονική θεωρία που αποζητάει κατοχύρωση άνευ αποδείξεως είτε ως έκφανση της new age αινιγματικότητας, από τη δεκαετία του ’70 μια ευάριθμη μερίδα επιστημόνων (στο όριο της γραφικότητας) ανέπτυξαν τη θεωρία για την ύπαρξη των «indigo children».

Ήτοι: παιδιών που κουβαλούν ένα γενετικό χάρισμα που ξεφεύγει από τη νόρμα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται τέκνα των θαυμάτων του απόκρυφου κόσμου που μας περιβάλλει (… και φυσικά δεν μπορούμε να τον αντικρύσουμε διά γυμνού οφθαλμού). Αυτά τα «χρυσά» παιδιά ή παιδιά «σταρ» (όπως έχουν ονομαστεί κατά καιρούς) είναι κάτι σαν αισθητηριακοί πόλοι ακραιφνούς δύναμης. Διαθέτουν ένα ισχυρό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν δεξιότητες που ουδείς «κανονικός» φορέας της ανθρωπινότητας είναι σε θέση να κατέχει.

Κραυγαλέο ψέμα; Αστικός μύθος;  Μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας από τις πολλές που τέρπουν τους μύστες των λογής φαντασιοκοπιών; Η ποπ κουλτούρα, επειδή ακριβώς έχει την ικανότητα να μετατρέπει το τίποτα σε «κάτι» και το υφέρπον σε κυρίαρχο, δεν άφησε εκτός κάδρου αυτές τις θεωρίες. Αντιθέτως, τους έδωσε μυθοπλαστική υπόσταση. Ιδού πώς μια εκτροπή της επιστήμης απέκτησε συμμετρική υπόσταση.

Τουτέστιν, μην ακούτε τι λένε, αυτά τα πράγματα υπάρχουν γιατί υπάρχουν.

Κινούμενος μεταξύ επιστημονικής φαντασίας, βιβλίων όπου η δράση εμφανίζεται σε πληθυντικό βαθμό και θρίλερ με προβαρισμένες όλες τις σταθερές του, ο Μάρκους Σέικι «πατάει» σε τούτη την επιστημονική δοξασία για να αναπτύξει τον δικό του μύθο. Στο μυθιστόρημά του, αυτά τα τέκνα του ανοίκειου ονομάζονται «Χαρισματικοί», «Αφύσικοι» ή απλώς φρικιά. Είναι παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1980 και αίφνης άλλαξαν τις σταθερές της αμερικανικής κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας τα διαισθητικά του αβαντάζ, ένα χαρισματικό τσιράκι ξετίναξε το Χρηματιστήριο. Άλλα θαυμαστά τέκνα άρχισαν να διαπρέπουν στις επιστήμες, να αναπτύσσουν τεχνικές που οι «φυσιολογικοί» ούτε στα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν. Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις: στην αρχή, αυτά τα παιδιά θεωρήθηκαν ο ανθός της κοινωνίας, ο κινητήριος μοχλός της. Πόσο εύκολα ανατρέπονται αυτές οι ρευστές κοινωνικές σταθερές. Από θεμελιωτές ενός θαυμαστού νέου κόσμου, έγιναν οι αχαλίνωτοι εχθροί του. Ειδικά από τη στιγμή που οι πλέον ακραίοι αυτής της κάστας αποδύθηκαν σε έναν αγώνα κατατρομοκράτησης της κοινωνίας.

Αίφνης, ο κρατικός μηχανισμός αντεπιτέθηκε δημιουργώντας αυτόνομες, άκρως λειτουργικές και με απεριόριστες ελευθερίες, ομάδες καταστολής. Στην κεντρική μονάδα αναχαίτισης των τρομοκρατικών ομάδων βρίσκεται ο επίσης χαρισματικός Νικ Κούπερ. Ένας πράκτορας ζωτικής σημασίας στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εντός της χώρας. Διότι κάπως έτσι μας παρουσιάζει τις ΗΠΑ της σήμερον ο Σέικι. Οι χαρισματικοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους πολιτεία, τη Νέα Χαναάν, κάποιοι εξ αυτών προκαλούν αιματηρά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, και οι πράκτορες διαλύουν τους θύλακες δίχως ενοχή ή άλλα ηθικά διλήμματα.

Κι όμως, πάνω σε αυτά θα αναπτυχθεί η δράση και θα γίνουν όλες οι ανατροπές της ιστορίας. Ο Κούπερ, άνθρωπος του καθήκοντος, της ευταξίας, αρχίζει να ανησυχεί όταν διαπιστώνει πως η κόρη του είναι επίσης χαρισματική. Ως εκ τούτου, κινδυνεύει να γίνει τρόφιμος των ακαδημιών που έχει συστήσει το κράτος, τα οποία λειτουργούν ως φυλακές ή στρατόπεδα σωφρονισμού. Έτσι, αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση και να κυνηγήσει μόνος του τον Νο1 τρομοκράτη, τον Τζον Σμιθ. Έναν άνθρωπο της δράσης, ο οποίος ευθύνεται, σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση, για πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Στο ενδιάμεσο συναντάει ένα κορίτσι που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Σμιθ, χαρισματικό το δίχως άλλο, καθώς καταφέρνει να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται δίχως να γίνει αντιληπτή. Η αρχική αντίμαχη διάθεσή τους, ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον, εξελίσσεται σε πάθος και αλληλέγγυα απόφαση να φτάσουν έως το κέντρο της αλήθειας που διέπει τον εν εξελίξει πόλεμο. Όταν τραβηχτεί το πέπλο που καλύπτει τις ενέργειες και τις αποφάσεις και των δύο πλευρών, ο Κούπερ θα βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς θα αντιληφθεί πως οι μέχρι πρότινος ακλόνητες σταθερές του είχαν χορογραφηθεί από τη μουσική ενός κυρίαρχου ψεύδους. Η κάθαρση θα έρθει και θα περιλαμβάνει κάμποσους κρουνούς αίματος. Νίκησαν, τελικά, οι καλοί; Κατατροπώθηκαν οι κακοί; Πιθανώς ναι, αλλά μπορεί και όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο Σέικι έφτιαξε ένα σφιχτοδεμένο σενάριο που διαθέτει λογοτεχνικές αρετές. Είναι φανερή η διάθεσή του να δει το βιβλίο να μεταπηδάει στον κινηματογράφο και να γίνεται μια κλασική ταινία δράσης-επιστημονικής φαντασίας στα στερεοτυπικά πρότυπα του Χόλιγουντ. Το μυθιστόρημα διαβάζεται με ταχύτητα ανάσας, πρόκειται για ένα κλασικό page turner, διαθέτει ευδιάκριτους χαρακτήρες που κινούνται στο φάσμα του «άσπρου-μαύρου» και «γυρίσματα» στην πλοκή που του προσδίδουν ένα επιπλέον στοιχείο ίντριγκας. Η μετάφραση ανήκει στον Αποστόλη Πρίτσα.