Ο Έλληνας στοιχειοχαράκτης

Μανουήλ Ντρέτος, Γιοακίμ Ντορφ, Ντιομίντ Πετρέσκου.

Έλληνας με οθωμανική υπηκοότητα, Αυστριακός, Ρουμάνος.

Από το βιλαέτι των Ιωαννίνων του 1832 στο Εθνικό Κολέγιο του αγίου Σάββα στο Βουκουρέστι. Και από εκεί ταξιδιώτης σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων. Πέστη, Βιέννη, Βενετία, Παρίσι, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Ιωάννινα, Σαλονίκη.

Ο Μανουήλ Ντρέτος, όπως είναι το αληθινό του όνομα, διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη με τριπλή ιδιότητα. Ως στοιχειοχαράκτης με σημαντικές επαφές με τους φημισμένους εκδοτικούς οίκους της εποχής, ως έμπορος γιαννιώτικων ασημικών της συντροφίας «Ντρέτος και Εταίροι», ως διπλός μυστικός πράκτορας υπό την καθοδήγηση του υπασπιστή του Αυστριακού αυτοκράτορα αλλά και για λογαριασμό της Ρωσίας.

Στην πορεία ο Μανουήλ θα ερωτευτεί την Ολιβέρα και, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που μπαίνουν στον διάβα του, θα αγωνιστεί να την κάνει γυναίκα του.

Δράση, συνωμοσία, μυστικές αποστολές, κατασκοπία. Αλλά και αγνός, γεμάτος πάθος έρωτας. Σ’ ένα βιβλίο που, παρά τον «όγκο» του, δε βαραίνει τον αναγνώστη.

«Ο στοιχειοχαράκτης» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με άρωμα και ατμόσφαιρα παραμυθένια και γεμάτη μυστήριο, ανάλογο των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Και που στο τέλος πλημμυρίζει από άρωμα ελληνικής Επανάστασης.

Με αριστοτεχνικούς χειρισμούς της αφήγησης ο Σίμος Κερασίδης χτίζει την πλοκή της ιστορίας –των ιστοριών του μάλλον–, βυθίζοντας και ταξιδεύοντας τους αναγνώστες στην ταραγμένη εποχή του 19ου αιώνα, εποχή που πλέον έχει χαθεί. Με πολλές ιστορικές πληροφορίες σχετικές με κάθε κτίσμα και σημαντικό μνημείο των ευρωπαϊκών πόλεων να εμπλουτίζουν την αφήγηση, αλλά που κάπου κουράζουν. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι φορές που σε άσχετες φαινομενικά σκηνές φωτίζονται εκ των υστέρων πτυχές της πλοκής που αφορούν χρόνια περασμένα αφήνοντας τον αναγνώστη άναυδο.

Και δεν μπορούμε βέβαια να παραλείψουμε τα πολύ εύστοχα motto που συνοδεύουν κάθε κεφάλαιο και προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Όπως και τις σκέψεις-εσωτερικούς μονολόγους των ηρώων που αποκαλύπτουν την ιδιοσυγκρασία τους, τις μύχιες σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους.

Άραγε ο Μανουήλ Ντρέτος θα κατορθώσει να παντρευτεί την Ολιβέρα και οι δυο τους να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι;