Αποκλεισμένοι…

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς με το τέταρτο μυθιστόρημά του κάνει μια βουτιά στον αχαρτογράφητο κόσμο της μνήμης και δημιουργεί έναν χώρο ασφυκτικό, όπου οι χαρακτήρες βρίσκονται –οικειοθελώς ή μη– αποκλεισμένοι. Το μυθιστόρημα ανέβηκε ως θεατρικό έργο το 2009 στη Νέα Υόρκη με τον τίτλο “Prime Numbers” και ήταν υποψήφιο για το New York Innovative Theatre Award.

Ο Έντι, ένας νεαρός συγγραφέας, βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα πανδοχείο κοντά στην Τιχουάνα στο Μεξικό έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Τη φροντίδα του αναλαμβάνει η Χουλιέτα, η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει να βρει τη μνήμη του. Ο Έντι έχει την αίσθηση ότι η Χουλιέτα διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στη ζωή του που αδυνατεί να θυμηθεί. Στο πανδοχείο βρίσκονται ακόμα ορισμένοι ιδιαίτεροι άνθρωποι: ο Κάιν, ο μοναχικός και ενίοτε σκληρός ιδιοκτήτης του πανδοχείου· η Μαργαρίτα, μια επιτυχημένη τραγουδίστρια που αποφάσισε ξαφνικά να εξαφανιστεί από το μουσικό στερέωμα· ο Οιδίποδας, ένας μαθηματικός με την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον βασισμένος στους αριθμούς και η Μήδεια, μια Ιρακινή που προσπαθεί να εξαφανιστεί από ένα ατύχημα/ έγκλημα του παρελθόντος. Ο Έντι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί οι ιδιόμορφοι άνθρωποι στον ίδιο τόπο, ενώ αρχίζει να αισθάνεται ότι τρελαίνεται όταν ανακαλύπτει χειρόγραφά του που αποδεικνύουν ότι είχε περιγράψει τη ζωή αυτών των ανθρώπων προτού καν τους συναντήσει. Μήπως τελικά τα όσα ζει δεν συμβαίνουν πραγματικά αλλά υπάρχουν μόνο στο μυαλό του;

Με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας δημιουργεί ένα απομονωμένο περιβάλλον που ενστικτωδώς προκαλεί αισθήματα αγωνίας και ασφυξίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο βασικός χαρακτήρας, ο Έντι, προσπαθεί να θυμηθεί στοιχεία από τη ζωή του πριν από το ατύχημα. Τα όσα θυμάται σταδιακά και ορισμένες εικόνες που έρχονται στο μυαλό του δεν δείχνουν να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Η Χουλιέτα παρουσιάζεται εξίσου εξυπηρετική και απόμακρη, γεγονός που τον προβληματίζει περισσότερο. Η ίδια η κοπέλα κρύβει τη δική της τραγική ιστορία, καθώς στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τον άντρα που αγαπούσε έπειτα από απόπειρα δολοφονίας του. Μυστικά υπάρχουν και στο παρελθόν των υπόλοιπων ενοίκων του πανδοχείου, καθώς όλοι τους φαίνεται να έχουν επιλέξει την απομόνωση για να γλιτώσουν από τους εφιάλτες τους. Κάποιος από όλους αυτούς όμως γνωρίζει την πραγματικότητα του Έντι και έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία που τον έφερε μέχρι εκεί.

Με λόγο λιτό και εσωτερικό, με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν που φωτίζουν τις πτυχές των χαρακτήρων, με αγωνία που χτίζεται σταδιακά και με μία απρόσμενη ανατροπή στο τέλος, ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που διεκδικεί με ευκολία την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη.