Εγκλήματα σε λογοτεχνικό χώρο

Μετά την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ (ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, γνωστής συγγραφέως των μυθιστορημάτων του Harry Potter), ξανασυναντάμε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ σε μια περιπέτεια που αυτή τη φορά εκτυλίσσεται στον εκδοτικό χώρο.

Ο Στράικ γνωρίζει απρόσμενη επαγγελματική επιτυχία μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η τελευταία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε. Η υπόθεση που αναλαμβάνει αυτή τη φορά φαίνεται αρχικά πολύ απλή. Μια μεσήλικη γυναίκα του ζητάει να εντοπίσει τον σύζυγό της, έναν ιδιόρρυθμο συγγραφέα, ο οποίος έχει τη συνήθεια να εξαφανίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πριν εξαφανιστεί, ο Όουεν Κουίν είχε ολοκληρώσει το τελευταίο του μυθιστόρημα στο οποίο εκθέτει με τον χειρότερο τρόπο τους γνωστούς του: τη γυναίκα του, την ερωμένη του, την ατζέντισσά του, τον επιμελητή του και έναν άλλο συγγραφέα και παλιό του φίλο. Ο Στράικ ξεκινάει την αναζήτησή του ακριβώς από αυτά τα άτομα, όταν όλα όσα είχε στο μυαλό του ανατρέπονται. Το πτώμα του συγγραφέα εντοπίζεται και η σκηνή του εγκλήματος είναι βγαλμένη από τις σελίδες του μυθιστορήματός του. Μήπως κάποιος από αυτούς που θίχτηκαν εξαιτίας των όσων έγραψε έφτασε στον φόνο; Η αστυνομία συλλαμβάνει τη σύζυγο του συγγραφέα και ο Στράικ, με τη βοήθεια της έξυπνης βοηθού του Ρόμπιν, πρέπει να καταφέρει να εντοπίσει τον πραγματικό ένοχο.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συγγραφέας ξέρει καλά πώς να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να διαχειρίζεται σωστά τα στοιχεία του μυστηρίου ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη της – ιδιαίτερα σε ένα τόσο ογκώδες μυθιστόρημα. Αρχικά δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο κινούνται ο Στράικ και η Ρόμπιν, δίνοντας τόσα στοιχεία για την προσωπική τους ζωή και τις σκέψεις τους όσα είναι απαραίτητα για να τους μετατρέψει από απλούς τύπους αστυνομικών ιστοριών σε χαρακτήρες που εξελίσσονται. Κατά δεύτερο λόγο υφαίνει ένα έγκλημα και ένα δίκτυο υπόπτων οι οποίοι συνδέονται όχι μόνο από το γεγονός ότι όλοι απασχολούνται στον χώρο των εκδόσεων, αλλά και με σχέσεις αντιπάθειας ή ακόμα και μίσους. Όλοι έχουν το κίνητρο, αφού όλοι έχουν κατά καιρούς θιχτεί από τον Κούιν, και οι περισσότεροι είχαν και την ευκαιρία. Το στοίχημα για τον Στράικ είναι να αναλύσει σωστά το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα και να εντοπίσει τα στοιχεία που υποδεικνύουν τον δολοφόνο του.

Συνεχείς ανατροπές, ύποπτοι πέραν πάσης υποψίας και ένα μυστήριο μπλεγμένο –κι εκτελεσμένο– μέσα από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος αποτελούν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια επιτυχής δημιουργία ιστορίας μυστηρίου που διαβάζεται πολύ εύκολα παρά τον όγκο του βιβλίου.