Καθώς ο τρόμος πλησιάζει

«Τα άνθη του χειμώνα» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη νεαρή ηθοποιό Κλάρα Βάιν, η οποία είναι μισή Αγγλίδα και μισή Γερμανίδα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο «Μαύρα ρόδα» (κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος) επικεντρώνεται στην άφιξη της Κλάρα στη Γερμανία το 1933 και εστιάζει στην πρώτη της αποστολή ως κατασκόπου των Άγγλων. Με το δεύτερο μυθιστόρημα η συγγραφέας μας μεταφέρει στο Βερολίνο του 1937, σε μια εποχή όπου το καθεστώς των Ναζί έχει πλέον ισχυροποιηθεί στην εξουσία και ελέγχει απόλυτα την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Κλάρα έχει πια αρχίσει να χτίζει την καριέρα της ως ηθοποιού του κινηματογράφου και ετοιμάζεται για τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία με συμπρωταγωνιστή τον παρασημοφορημένο αεροπόρο Ερνστ Ούντετ. Παράλληλα δεν σταματά να συλλέγει πληροφορίες για το χιτλερικό καθεστώς και να τις μεταφέρει στον σύνδεσμό της στη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι μια περίοδος αναταραχής για τη γερμανική καλή κοινωνία, η οποία υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τον Εδουάρδο τον Όγδοο, ο οποίος έχει πρόσφατα παραιτηθεί από τον αγγλικό θρόνο, και τη σύζυγό του Γουόλις, τις αδερφές Μίτφορντ, οι οποίες είναι παθιασμένες υποστηρίκτριες του Χίτλερ, αλλά και τον θρυλικό αεροπόρο Τσαρλς Λίντμπεργκ. Η Κλάρα, χάρη στο επάγγελμά της, βρίσκεται καλεσμένη σε διάφορες εκδηλώσεις και δεξιώσεις παρακολουθώντας τα πάντα. Ένα αναπάντεχο και αποτρόπαιο γεγονός θα αναταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της. Μια νεαρή γυναίκα, η οποία εκπαιδεύεται στη Σχολή για Υποψήφιες Νύφες ώστε να μπορέσει να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της που είναι αξιωματικός των Ες Ες, βρίσκεται δολοφονημένη στον κήπο της σχολής. Πρόκειται για μια γνωστή της Κλάρα από το παρελθόν και πολύ σύντομα αυτή η παλιά γνωριμία θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο, καθώς τη βάζει τόσο στο στόχαστρο της Γκεστάπο όσο και σε εκείνο του δολοφόνου που νομίζει ότι η Κλάρα γνωρίζει τα μυστικά του, αυτά που τον οδήγησαν στη δολοφονία της νεαρής κοπέλας. Τώρα η Κλάρα πρέπει να τρέξει και να προλάβει να σώσει τη ζωή της και τη ζωή αυτών που αγαπά.

Η συγγραφέας είναι φανερό ότι έχει ερευνήσει ιδιαίτερα τις συνθήκες ζωής στη Γερμανία του 1937 και καταφέρνει να σχεδιάσει μια ζωντανή αναπαράσταση του Βερολίνου εκείνης της εποχής. Η έλλειψη τροφίμων, η προπαγάνδα, ο διαρκής φόβος είναι αισθητοί σε κάθε σελίδα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα απειλητική, γεμάτη επικίνδυνες στροφές και σκοτεινές διαδρομές. Η Κλάρα βαδίζει σε επικίνδυνο έδαφος και ρισκάρει όχι μόνο την καριέρα της αλλά και την ίδια της τη ζωή. Οι Γερμανοί την εμπιστεύονται και ο ίδιος ο Γκέμπελς της ζητά να έχει τον νου της σε όσα γίνονται και να τον ενημερώνει. Κατασκοπεύει λοιπόν τους Ναζί με την άδεια του ίδιου του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικού καθεστώτος. Αυτό όμως δεν κάνει τη δουλειά της λιγότερο εύκολη, καθώς η Γκεστάπο φαίνεται να υποψιάζεται ότι κάτι κρύβει. Η συγγραφέας στήνει έναν χορό προσώπων γύρω από τη βασική της ηρωίδα: η Αμερικανίδα φίλη της, η Μέρι, μια δημοσιογράφος που παλαιότερα είχε εκδιωχθεί από τη Γερμανία και τώρα που επέστρεψε βρίσκεται να ερευνά τον φόνο στη Σχολή για Υποψήφιες Νύφες· ο γοητευτικός Ραλφ, ένας Άγγλος αεροναυπηγός που δείχνει να είναι φιλικός προς τους Ναζί αλλά κρύβει τα δικά του μυστικά· ο Άρνο, ένας Γερμανός πιλότος που, ενώ παρουσιάζει την εικόνα του χαρακτηριστικού Ναζί αξιωματικού, κρύβει μέσα του τη φρίκη των όσων έχει κάνει. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες έρχονται να δώσουν βάθος στην προσωπικότητα της Κλάρα και να καθορίσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα «Άνθη του χειμώνα» είναι μια ατμοσφαιρική, κατασκοπευτική και ταυτόχρονα αστυνομική περιπέτεια που φαίνεται σαν να πηγάζει από το γεμάτο φόβο και καχυποψία Βερολίνο. Αγωνιώδες και γρήγορο στην εξέλιξη της πλοκής, το μυθιστόρημα σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους.