Η γεννημένη το 1974, Καμίλα Λέκμπεργκ (Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson) είναι Σουηδή συγγραφέας δέκα μυθιστορημάτων αστυνομικής λογοτεχνίας –έχει εκδώσει επίσης έξι παιδικά βιβλία και δύο βιβλία μαγειρικής–, επιχειρηματίας, στιχουργός και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την προσωπική της πορεία στο συγγραφικό πεδίο, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ορμώμενη από την έκδοση του πέμπτου βιβλίου της με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα (τον εναλλακτικό εαυτό της Καμίλα).

Η Ίνγκριντ Στερν, στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής της, ζει με τον σύζυγό της Τόμι και την κόρη τους Λουβίσα στη Στοκχόλμη. Εκείνη ήταν επιτυχημένη δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια, που για χάρη των επαγγελματικών φιλόδοξων σχεδίων του Τόμι, αρχισυντάκτη μιας μεγάλης ταμπλόιντ εφημερίδας αποσύρθηκε στο σπίτι και ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή της Λουβίσα και με την καθημερινή ρουτίνα. Ο αγνώμων Τόμι, όμως, με περισσό θράσος την απατά για πολλοστή φορά, με τη νεαρή παρουσιάστρια Γιούλια Βάλμπεργ.

Παράλληλα, η Μπιργίτα Νίλσον είναι δασκάλα της Λουβίσα και σε ηλικία συνταξιοδότησης. Με τον σύζυγό της, τον λογιστή Γιάκομπ, έχουν αποκτήσει δύο δίδυμους γιους, τους Μαξ και Γιέσπερ. Η Μπιργίτα έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη ιατρική διάγνωση, αυτή του καρκίνου του στήθους. Είχε προσπαθήσει να αποφύγει τις προγραμματισμένες επισκέψεις της στον γιατρό για την καθιερωμένη εξέταση της μαστογραφίας προκειμένου να μην ανακαλυφθούν οι πληγές, τα σπασμένα πλευρά και τα τραύματα του χρόνιου ξυλοδαρμού της από τον Γιάκομπ.

Την ίδια στιγμή, η Βικτόρια Βόλκοβα από το Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, τώρα Βικτόρια Μπρούνμπεργ, μένει στο χωριό Σίλμπου έξω από το Χέμπι στην κεντρική Σουηδία. Παντρεύτηκε τον φαινομενικά καλοκάγαθο Σουηδό Μάλτε που γνώρισε διαδικτυακά. Πολύ γρήγορα όμως ο Μάλτε γίνεται ο τύραννός της. Την εξευτελίζει συνεχώς, την κακοποιεί σεξουαλικά, ψυχολογικά και της συμπεριφέρεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η Βικτόρια μαθαίνει ότι η Μι, η ανεξήγητα πάντα χαρούμενη Ταϊλανδή σύζυγος του καλύτερου φίλου του Μάλτε, του Λαρς, είναι έγκυος και βγαίνουν έξω για να γιορτάσουν το γεγονός.

Αυτοί οι τρεις καταστροφικοί γάμοι θα εμπλακούν τόσο σφιχτά, σαν να τους έχουν υφάνει βελόνες πλεξίματος με νήμα όμως από ατσαλόσυρμα.

Η νέα νουβέλα της συγγραφέως αποτελείται από τρία μέρη και τον επίλογο. Στο προσκήνιο, όπως μας έχει συνηθίσει, βρίσκονται οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και η βιαιότητα, αυτή τη φορά με μια σφιχτοδεμένη πλοκή που περιβάλλει τις τρεις ηρωίδες οι οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με την κακοποίηση. Ο αναγνώστης μαζί με τις πρωταγωνίστριες βυθίζεται στις σκοτεινές πλευρές της ψυχής με τέτοια ευκρίνεια και ενόραση που μόνο η συγκεκριμένη συγγραφέας μπορεί να φέρει στο φως. Παράλληλα η αφηγηματική ροή είναι μία μείξη και μία ραγδαία εναλλαγή ανάμεσα στην οικογενειακή θαλπωρή και στην αιφνιδιαστική φρίκη, γεγονός που προσδίδει στη νουβέλα το σκηνικό μιας αντιφατικής σύγκρουσης που μαίνεται μεταξύ του οικείου και του ανοίκειου. Στο συγκινητικό και σκοτεινό αυτό έργο, οι ζωές των γυναικών ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, ώσπου κάποια στιγμή σταματούν να ακροβατούν, αναλαμβάνουν δράση και επιζητούν με σθένος την απόδοση δικαιοσύνης. Η συγγραφέας γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών στις δυτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες και επιχειρεί, όπως και με «Το χρυσό κλουβί», να αφυπνίσει τις γυναικείες συνειδήσεις, να εμψυχώσει τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε είδους κακοποίηση στη ζωή τους, είτε ενδοοικογενειακά είτε στον χώρο εργασίας και να τις προτρέψει να δράσουν, να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν τους θύτες.