Μια ιστορική πτήση

Πτήση 79. Η πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από πολλά χρόνια, από το  Λονδίνο για το Σίδνεϊ, διάρκειας είκοσι ωρών. Μια ιστορική πτήση. Είκοσι ώρες στον αέρα, είκοσι ώρες μέχρι την προσγείωση πολλά μπορούν να συμβούν.

Κι ενώ όλα κυλούν ομαλά, η Μίνα, αεροσυνοδός στη συγκεκριμένη πτήση, λαμβάνει ένα σημείωμα από έναν ανώνυμο επιβάτη: «Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες, θα σωθεί η ζωή της κόρης σου».

Στην πτήση γίνεται αεροπειρατεία. Βήμα βήμα, κεφάλαιο το κεφάλαιο, ξετυλίγεται το χρονικό της. Σε παράλληλη τροχιά με την «ομηρία» του συζύγου και της κόρης της Μίνα στο υπόγειο του σπιτιού τους. Εδώ, εμπλέκονται τα υπέρογκα χρέη του Άνταμ, προερχόμενα από τον τζόγο.

Από μια συγκυρία της τύχης, οι δύο διαφορετικές «απειλές» εφάπτονται και λαμβάνουν χώρα την ίδια χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει για ποιον λόγο ακριβώς συμβαίνουν όσα φρικτά γίνονται και το ένα να μπλέκεται με το άλλο.

Σε παράλληλη αφήγηση των ζωών κάποιων από τους επιβάτες της πτήσης, που εντέλει αποδεικνύονται αεροπειρατές. Σκορπισμένοι ανάμεσα στους ανυποψίαστους επιβάτες, κανείς τους δεν κινεί υποψίες. Τι μέλλει γενέσθαι;

Κι εδώ, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα: πλύση εγκεφάλου. Πώς επιτυγχάνεται και ως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει; Ποιος είναι ο ιθύνων νους, ποιος κινεί τα νήματα και με ποιον τρόπο; Και ποιος την πληρώνει τελικά;

Διλήμματα, ενοχές, τόλμη, μάχη σώμα με σώμα και «ήρωες» που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι πραγματικά είναι. Ως ποιο σημείο είναι ικανός κάποιος να φτάσει για ένα ιδανικό, για έναν σκοπό; Να θυσιάσει εκατοντάδες ζωές και να ρίξει στη φυλακή αθώους για να πετύχει τον στόχο του; Και ως ποιο σημείο, επίσης, είναι ικανός κάποιος να φτάσει για να σώσει αθώους, ξεπερνώντας, την κρίσιμη ώρα, τα όριά του;

Αγωνία, ένταση, ανατροπή στην ανατροπή. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην «Ομηρία» της Clare Mackintosh. Η συγγραφέας με τον ιδιαίτερο, καθαρό και ελλειπτικό τρόπο έκφρασής της, χωρίς να αφήνει τίποτα να περισσεύει, παραδίδει μία αφήγηση που άλλοτε είναι αγωνιώδης και άλλοτε ξέφρενη και καταιγιστική.