«Να μαθαίνεις. Να μπορείς. Ν’ ακούς. Να σωπαίνεις.»

(σελ. 415)

Το βιβλίο εκείνο που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την κατηγορία «μεσαιωνικό θρίλερ» ήταν «Το όνομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, πριν από περίπου 30 χρόνια. Μεσαίωνας, μοναχισμός, τάγματα, χριστιανισμός, αιρέσεις, συνθέτουν την πλοκή ενός μυθιστορήματος του συγκεκριμένου είδους.

Στο έργο του Μαρτσέλο Σιμόνι «Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων», τα στοιχεία της υπόθεσης παραμένουν φυσικά τα ίδια. Ο Ιγνάθιο του Τολέδο, έμπορος απόκρυφων βιβλίων και ιερών λειψάνων, καλείται για λογαριασμό ενός αριστοκράτη να βρει το Uter Ventorum (ο ασκός του ανέμου), ένα κείμενο αποκρυφισμού που συνδέει την αστρονομία, τα μάγια αρχαίων μάγων και την παρουσία των αγγέλων στη γη.

Ο Ιγνάθιο ενημερώνεται μέσω επιστολής από έναν παλιό του φίλο και κάτοχο του βιβλίου, ότι το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν εξουσία. Τότε ο έμπορος ξεκινάει ένα ταξίδι για να ενώσει τα κομμάτια, συντροφιά μ’ έναν Γάλλο πολεμιστή και ένα νεαρό αντιγραφέα κειμένων. Όμως στην περιπέτεια αυτή ο Ιγνάθιο και η παρέα του θα κυνηγηθούν από τους άνδρες της Σάντα Βέμε, ενός μυστικού δικαστηρίου που σκοπό έχει να υποτάξει κάθε μορφή δύναμης και εξουσίας.

«Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων» είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η αφηγηματική τεχνική είναι λειτουργική και ρέουσα, δίχως να κουράζει σε κανένα σημείο τον αναγνώστη. Η γλώσσα είναι απλή, επενδυμένη με διάφορα γλωσσικά στοιχεία της εποχής. Επίσης, θετικό στοιχείο είναι η αναφορά σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν και τη βάση της όλης ιστορίας, ενώ επιτυγχάνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα τόσο της περιόδου του Μεσαίωνα, όσο κι εκείνη ενός καλού θρίλερ.

Όμως η μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του Μαρτσέλο Σιμόνι είναι ότι, μολονότι πρόκειται για το πρώτο του μυθιστόρημα, έγραψε ένα άρτιο και άριστο από κάθε άποψη μεσαιωνικό θρίλερ, που κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, από τις πρώτες σελίδες μέχρι το τέλος του βιβλίου. Αφού έχει συνθέσει με εξαιρετική μαεστρία την πλοκή του έργου, στη συνέχεια ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας τόσο προσεκτικά, αλλά και στοχευμένα, που διεγείρει στο ζενίθ του ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, ένα ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό θρίλερ, που το δίχως άλλο αποτελεί μια προσθήκη εφάμιλλη των καλύτερων βιβλίων του είδους.