Μαρτυρία ενός δαίμονα

Πάθος ανίκατε μάχαν

Αύγουστος Κορτώ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λογοτεχνικό χώρο το 1999 με το «Βιβλίο των βίτσιων». Στη συνέχεια εξέδωσε πλήθος μυθιστορημάτων και διηγημάτων, ενώ διακρίθηκε και βραβεύθηκε στο παιδικό βιβλίο. Επίσης, έχει ασχοληθεί με μεταφράσεις («Το μυστικό του Brokeback Mountain» κ.α.) και έχει γράψει το σενάριο της ταινίας «Τεστοστερόνη». Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον Έλληνα Ντε Σαντ. «Ο δαιμονιστής» είναι το πρώτο του αθηναϊκό μυθιστόρημα.

«Δεν μπορώ να σας πω τ’ όνομά μου, γιατί δεν έχω όνομα. Είμαι γόνος μιας αρχαίας ράτσας. Είμαι δαιμονιστής. Κι αυτή είναι η ιστορία μου…». Έτσι ξεκινά η αφήγηση ενός πλάσματος που ζει με διάφορες μορφές ανάμεσά μας, που περνάει από σώμα σε σώμα μέσω σεξουαλικής συνεύρεσης. Προέρχεται από την αρχαία φυλή των δαιμονιστών, αθάνατων πλασμάτων, χωρίς φύλο, αλλά με αχαλίνωτη ερωτική επιθυμία, που δημιουργήθηκαν από την ένωση μιας παρθένας ταγμένης στον Θεό των Εβραίων με τον Ασταρώθ, τον δαίμονα της ερωτικής δυσπραγίας. Η ιστορία τον βρίσκει στην Αθήνα του 2000. Έχοντας περάσει μια δεκαετία στο σώμα επιφανούς ζωγράφου, ύστερα από μια ομοφυλοφιλική ερωτική πράξη περνάει στο κορμί ενός νεαρού αγοριού. Ο νέος του όμηρος, ο Παύλος Νοταράς, γόνος εύπορης οικογένειας, θα απαγορέψει στον εαυτό του τις ερωτικές περιπτύξεις, αφού οι επιθυμίες του βρίσκονται σε έξαρση. Με το σύντροφό του, τον Δημήτρη, θα αναπτύξουν μια ιδιάζουσα πλατωνική σχέση. Αυνανίζονται ο ένας μπροστά στον άλλο, χωρίς να αγγίζονται. Ο Δημήτρης σε μια έκρηξη αγάπης και συναισθηματικής ολοκλήρωσης αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του Παύλου. Έκτοτε η ζωή του νέου παίρνει ανάποδη τροχιά. Στη συνέχεια βιώνει και τον θάνατο των «θετών» του γονιών. Απομονώνεται για λίγους μήνες, δίχως να αντικρίσει ούτε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και έρχεται σε επαφή με την τερατώδη φύση του. Παρόλα τα γεγονότα η ερωτική επιθυμία του υποβόσκει. Αυνανίζεται ακατάπαυστα. Τότε βλέπει στο διαδίκτυο ένα ιατρικό κέντρο «εκουσίων» εγχειρήσεων στη Βραζιλία. Εκεί ζητά από τους γιατρούς να του ράψουν τον πρωκτό, να του κόψουν τα χέρια, να του βγάλουν το λάρυγγα, ώστε να εξαλείψει τη σεξουαλική έξαρσή του. Όμως αγνοεί την βούληση των άλλων…

Ο Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα που ταράσσει τους αναγνώστες. Από τη μία η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάνει τον αναγνώστη μάρτυρα στην ιστορία ενός δαίμονα, ενώ από την άλλη τα γεγονότα δεν απέχουν και πολύ από τη σύγχρονη Αθήνα. Ο αφηγηματικός χρόνος διαφέρει από τον πραγματικό, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των καταστάσεων. Ο κεντρικός ήρωας και οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν σκιαγραφούνται άρτια, παρουσιάζοντας ένα «γεμάτο» σκηνικό από πρόσωπο και γεγονότα.

«Ο δαιμονιστής» είναι ένα βιβλίο που έχει φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Πέρα από τα υπόλοιπα όμως, παρουσιάζει με έξυπνο και ιδιαίτερο τρόπο τον σεξουαλικό αγώνα των νέων.