«Spiritus durissima coquit»

Ένα ευγενές πνεύμα αντέχει ακόμα και τα πιο οδυνηρά πλήγματα (σελ. 589)

Ο Ιταλός συγγραφέας και μεταφραστής Fabiano Massimi (Φαμπιάνο Μάσσιμι) γεννήθηκε το 1977 στη Μόντενα. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και του Μάντσεστερ και εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Delfini της Μόντενα. To 2017 βραβεύτηκε με το German Award για το βιβλίο του The Montecristo Club και το 2020 με το βραβείο Asti D’Appello για το εν λόγω ιστορικό θρίλερ που πρωτοεκδόθηκε στα ιταλικά το 2020 και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες.

Μόναχο Γερμανίας, Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 1931. Η πόλη έζησε την παρακμή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, τον Μεγάλο Πόλεμο (Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την κατάρρευση της Γουόλ Στριτ. Τώρα πια, οι φαιοχίτωνες των SA (Ες-Α, συντομογραφία του Sturmabteilung, Τάγματα Εφόδου, παραστρατιωτικής οργάνωσης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, Ναζί) έχουν κατακλύσει την πόλη. Ο Ζίγκφριντ (Ζίγκι) Ζάουερ, αστυνόμος του Εγκληματολογικού της αστυνομίας του Μονάχου κι ο φίλος και συνεργάτης του, Χέλμουτ Φόρστερ (Μούττι), υπαστυνόμος του Τμήματος Βίαιων Εγκλημάτων, θα αναλάβουν μια υπόθεση που τους αναθέτει ο Τσάβι Τέννερ, διευθυντής του Τμήματος Βίαιων Εγκλημάτων, που θα τους αλλάξει τη ζωή για πάντα, καθώς από αυτήν ίσως κρίνεται το πολιτικό μέλλον της χώρας. Μια εικοσιτριάχρονη φοιτήτρια και τραγουδίστρια, η Άνγκελα (Γκέλι) Μαρία Ράουμπαλ, γερμανικής φυλής, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι ενός πολύ σημαντικού προσώπου στην Πριντσρεγκέντενπλατς 16, στο Μπoγκενχάουζεν. Στο κτίριο κατοικεί ο αρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, ο Αδόλφος Χίτλερ, γνωστός και ως «Λύκος» και «θείος Αλφ». Στην έρευνά τους μαζί με τον λοχία Καρλ Γιούλιαν (Γιούλι), και τον ιατροδικαστή Δόκτωρ Χάινριχ Μύλλερ θα γνωρίσουν τον Ράινερ Χάρτμαν της προσωπικής φρουράς του χερ Χίτλερ, την Άννι Βίντερ, την οικονόμο του και τον σύζυγό της Γκεόργκ Βίντερ τον διαχειριστή του σπιτιού. Όπως επίσης, τη Μαρία Ράιχερτ, υπενοικιάστρια του Χίτλερ, τη μητέρα της Μινέρβα Ντακς, την Άννα Κιρμαίρ, καμαριέρα μερικής απασχόλησης και τον Φραντς Ξάβερ Σβαρτς, ταμία του κόμματος NSDAP. Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς το θύμα ήταν έγκυος από έναν βιολιστή από το Λιντς και δεν μπορούσε να κρατήσει το μωρό. Η υπόθεση, όμως, περιπλέκεται όταν γίνεται γνωστό ότι η Γκέλι ήταν κόρη της ετεροθαλούς αδελφής του Χίτλερ, κι εκείνος έγινε ο νόμιμος κηδεμόνας της ανιψιάς του, όταν ο πατέρας της πέθανε.

Το ογκώδες αλλά συναρπαστικό, μυθιστορηματικό και ιστορικό θρίλερ αποτελείται από επτά κεφάλαια που το καθένα εξιστορεί κι από μία μέρα μιας εβδομάδας, το ιστορικό σημείωμα και το σημείωμα του συγγραφέα, την καταγραφή των χαρακτήρων, τη βιβλιογραφία και τις ευχαριστίες του συγγραφέα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες όπου χωρικά ανήκουν γενικευμένα σε τέσσερα μέρη (Πριντσρεγκέντενπλατς 16, Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, Μόναχο και Βιέννη), η γραφή είναι ρευστή, γραφική και κυρίως οπτική, επιτρέποντας στον αναγνώστη να οπτικοποιεί αυθόρμητα τις διαδραματιζόμενες σκηνές, καθιστώντας το βιβλίο άκρως κινηματογραφικό. Αυτό όμως που θα ελκύσει το αναγνωστικό κοινό είναι το άγνωστο για πολλούς, ιστορικό θέμα που πραγματεύεται, η ζωή κι ο μυστηριώδης θάνατος της νεαρής ανιψιάς του Χίτλερ, γεγονός που συμβαίνει λίγο πριν εκπνεύσει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κι ενώ πληθαίνουν τα προμηνύματα της ναζιστικής τραγωδίας. Η πλοκή, αριστοτεχνικά υφασμένη κι εθιστική, καταλήγει σε αποκαλύψεις και συνεχείς απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων για τα οποία οι δύο αστυνομικοί θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους κατά την απαιτητική και πρωτόγνωρη έρευνά τους, για να τα επεξεργαστούν και να τα αντιμετωπίσουν. Αστυνομική έρευνα, πολιτικές παρεμβάσεις με ιστορικά ακριβείς τεκμηριώσεις και με μυθιστορηματική επικάλυψη, σε ένα Μόναχο που μεταμορφώνεται, εχθρικό για πολλούς, μέσα στα τοξικά περιβάλλοντα των κορυφαίων εκπροσώπων του κόμματος που πρόκειται να πάρει τα ηνία της εξουσίας και υπνωτισμένες μικροκοινωνίες. Όλα τα παραπάνω αφηγηματικά επίπεδα συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό λογοτεχνικό τρόπο για να αποδώσουν δικαιοσύνη, αν όχι για τον θάνατο που πέρασε στη λήθη, τουλάχιστον για τη σύντομη ζωή της γεμάτης όνειρα, επιθυμίες, ενθουσιασμούς και φιλοδοξίες, Γκέλι Ράουμπαλ. Αυτοκτονία ή δολοφονία;