Αφύπνιση συναισθημάτων

Τα εξωτικά μέρη έχουν αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για αρκετούς Βρετανούς συγγραφείς κατά καιρούς – ο Μωμ και ο Γκρην αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αφενός προσφέρουν έναν αέρα κοσμοπολίτικο στα έργα και αφετέρου δημιουργούν ένα ενδιαφέρον υπόβαθρο για αντιθέσεις. Η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια Julia Gregson επιλέγει να τοποθετήσει την ιστορία της στην Ινδία, στην οποία έχει εργαστεί για κάποιο διάστημα.

1928. Η Βίβα επιθυμεί να επιστρέψει στην Ινδία, απ’ όπου έφυγε πολύ μικρή. Επειδή τα οικονομικά της δεν την βοηθούν, αποφασίζει να δουλέψει ως συνοδός τριών νέων ανθρώπων που πηγαίνουν στην Ινδία. Πρόκειται για τρία διαφορετικά πρόσωπα που θα καθορίσουν τη ζωή της: η όμορφη Ρόουζ πηγαίνει στην Ινδία για να παντρευτεί έναν νεαρό αξιωματικό που γνωρίζει ελάχιστα, η χαρωπή και στρουμπουλή Τορ συνοδεύει τη φίλη της για το γάμο και ο δεκαεξάχρονος, απρόβλεπτος Γκάι πηγαίνει να συναντήσει την οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού γνωρίζουν τον γοητευτικό γιατρό του πλοίου, τον Φρανκ, που πηγαίνει στην Ινδία για να κάνει έρευνες. Οι σχέσεις που δημιουργούνται καθορίζουν και την πορεία τους στη νέα τους πατρίδα. Η Ρόουζ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο γάμος, η Τορ επιθυμεί να βρει σύζυγο, η Βίβα θέλει να γίνει μια ανεξάρτητη συγγραφέας, ο Φρανκ θέλει να μοιραστεί τη ζωή του με τη Βίβα και ο Γκάι αποκτά μια άρρωστη προσκόλληση πάνω της. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με φόντα μια χώρα που βρίσκεται σε αναταραχή και αντιμετωπίζει τους Δυτικούς με καχυποψία προσπαθώντας να βρει τη δική της πορεία.

Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται καθαρά στους γυναικείους χαρακτήρες και στην προσπάθειά τους να πατήσουν γερά στα πόδια τους μέσα στις νέες συνθήκες που συναντούν. Η Βίβα παλεύει για την οικονομική και ατομική ανεξαρτησία της, γι’ αυτό και απομακρύνει τον Φρανκ από κοντά της. Η Ρόουζ δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει έναν άντρα που αγαπά κάποια άλλη και η Τορ θέλει να αγαπηθεί για αυτό που είναι και που κανένας δεν εκτιμά. Η Ινδία τούς προσφέρει ένα νέο χώρο κινήσεων μακριά από την ασφάλεια -ή την καταπίεση- της συντηρητικής Αγγλίας. Το στοίχημα για αυτές είναι να χειριστούν σωστά τις συνθήκες για να αρπάξουν αυτά που τους προσφέρει η ζωή.

Η στρωτή γραφή και η γρήγορη αφήγηση δημιουργούν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που -χωρίς να είναι αριστούργημα-, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη.