Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων

Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε στην Άρτα το 1968. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, μία νουβέλα κι ένα θεατρικό έργο. Επίσης, έχει διδάξει στα σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κριτική λογοτεχνίας – δημιουργική γραφή, ενώ αργότερα συμμετείχε και σε άλλα παρόμοιου τύπου σεμινάρια ως καθηγητής. Πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος και μεταφραστής.

Ο «Μικρός δακτύλιος» είναι μια συλλογή διηγημάτων η οποία παρουσιάζει μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού. Πώς περνάει ένα παιδί μία ημέρα στο σπίτι του, όταν λείπουν οι γονείς του; Τι σκέφτεται και νιώθει ένας θεατής μιας θεατρικής παράστασης, όταν φουντώνει εντός του η αγοραφοβία και η ανασφάλεια, καθώς βρίσκεται μακριά από τη φωλιά του; Ποια θέματα απασχολούν τον σύγχρονο πολίτη, που ζει, όπως ζει, μέσα στις πολιτισμένες κοινωνίες; Ποιες οι σκέψεις που γεννώνται, όταν παρατηρεί κάποιος τον σωσία του Κωνσταντίνου Τζούμα να σουλατσάρει στο Κολωνάκι, με τον ίδιο ακριβώς αέρινο τρόπο, όπως ο ίδιος ο Τζούμας; Η φιλία αντέχει στους κλυδωνισμούς  ή υποκύπτει σε προσωπικά κίνητρα και επιθυμίες; Σε ποιες αναζητήσεις οδηγούνται οι άνθρωποι, όταν ο ερωτισμός εκλείπει από την καθημερινότητά τους και με ποιους χειρισμούς προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα; Πώς αντιδρά ένας συγγραφέας όταν η έμπνευση στερεύει και η ρουτίνα τον πολιορκεί; Ποια είναι η αντίληψη που έχει ο μέσος Αθηναίος απέναντι στην πολιτική ζωή και το life style που επικρατεί στη σύγχρονη εποχή; Πώς δημιουργείται στα παιδιά η ανάγκη να αισθάνονται έτοιμα ανά πάσα στιγμή, ώστε να περισώσουν από τον εαυτό τους ό,τι μπορούν, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανένας ότι σ’ όλη αυτήν την προετοιμασία χάνει καθημερινά κάτι από τον εαυτό του; Πώς καμιά φορά, ίσως και για αστείο, η τύχη υπερνικά τη δύναμη της φύσης, όταν μια γιαγιά σε αρκετά προχωρημένη ηλικία κερδίζει για ακόμα μια φορά το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα προς απογοήτευση των νεαρότερων μελών της οικογένειας; Πώς οι αναμνήσεις συνοδεύουν τα όνειρα σε μια τελευταία βόλτα πάνω από την όμορφη Αθήνα;

Ο Κώστας Κατσουλάρης μας παραδίδει μια συλλογή διηγημάτων που αποπνέει την ατμόσφαιρα, αλλά και σκιαγραφεί την εικόνα της Αθήνας. Με κεντρικό άξονα την ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού, ξετυλίγει το κουβάρι της καθημερινότητας απλών ανθρώπων. Σε γλώσσα καθημερινή και σύγχρονη, η αφήγηση γίνεται άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, ενώ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την τεχνική του παντεπόπτη αφηγητή, εκφράζοντας τις μύχιες σκέψεις των ηρώων του, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις απόψεις πολλών ανθρώπων. Οι διάλογοι είναι λιτοί και περιεκτικοί, χωρίς μακρηγορίες και άσκοπες φράσεις. Το ύφος διαφαίνεται συμπαγές και ειλικρινές, ενώ το νόημα είναι συμπυκνωμένο και κρατά τον αναγνώστη προσηλωμένο στη διήγηση.

Αξίζει ιδιαιτέρως να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συλλογή φιλοξενεί ένα διήγημα του Σπύρου Κρίμπαλη, ο οποίος κέρδισε το 1995 το διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Καστανιώτη και του περιοδικού Elle, ενώ έχει εργαστεί ως συν-σεναριογράφος στις ταινίες «Polaroid» και «Το όνειρο του σκύλου». Το διήγημά του «Σχεδόν καθόλου» περιγράφει με εύστοχο τρόπο την αμηχανία που νιώθει ο άνθρωπος, όταν βλέπει τον χρόνο να τον προσπερνά και ο ίδιος να μην μπορεί να ακολουθήσει τη ροή των πραγμάτων ή των συνθηκών που διαμορφώνει η κοινωνία. «Ο άνθρωπος που δεν κοιμάται αρνείται, λίγο-πολύ συνειδητά, να εμπιστευθεί τη ροή των πραγμάτων». (Μ. Γιουρσενάρ, Αδριανού Απομνημονεύματα)

Ο «Μικρός δακτύλιος» είναι ένα βιβλίο που αποπνέει την αίσθηση και την ομορφιά της Αθήνας, που όλοι κάποτε ζήσαμε και που αναζητούμε πλέον στις μικρές γειτονιές της πόλης.