Μικρές καθημερινές στιγμές ευτυχίας

Ιρλανδία, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ήρωας της νουβέλας της Claire Keegan Μικρά πράγματα σαν κι αυτά είναι ο Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτής καυσόξυλων, ένας άνθρωπος εξαιρετικά απασχολημένος κατά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών. Στις διαδρομές του με το φορτηγό για τις παραδόσεις των παραγγελιών, αλλά και τις –λιγοστές– ώρες που βρίσκεται στο σπίτι του με την οικογένειά του, είναι πατέρας πέντε κοριτσιών, αντί να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει τη θαλπωρή, βυθίζεται σε σκέψεις και στις έγνοιες της δουλειάς για την κάθε επόμενη μέρα. Ωστόσο, όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες κορυφώνονται, ανακαλύπτει ότι τα μικρά καθημερινά πράγματα είναι αυτά που φέρνουν την ευτυχία, την ξεγνοιασιά, τη ζεστασιά και την ικανοποίηση στην καρδιά. Ότι αυτά τα μικρά είναι που μετατρέπουν τη ζωή σε κάτι σημαντικό.

Κι ένα πρωί, πριν καν ξημερώσει, θα βρεθεί στο μοναστήρι της περιοχής για να παραδώσει μια παραγγελία στις μοναχές. Τότε είναι που θα βρεθεί μπροστά σε μια ανακάλυψη που θα τον φέρει αντιμέτωπο τόσο με το παρελθόν του όσο και με τη συνένοχη σιωπή της πόλης. Και θα μπει για ακόμα μια φορά σε σκέψεις.

Η Claire Keegan αφηγείται μια ιστορία με εσάνς Χριστουγέννων έχοντας ως υλικά της μικρά καθημερινά πράγματα, μικρές καθημερινές στιγμές. Ο ήρωάς της, μαζί και η οικογένειά του, είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που ζει και αισθάνεται ευγνώμων γι’ αυτό και για όσα έχει καταφέρει. Είναι ένας καλός, συμπονετικός άνθρωπος.

Η αφήγηση απαρτίζεται από διαυγείς σκηνές και ολοζώντανες εικόνες. Δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες, από τα χρώματα της φύσης μέχρι την παρασκευή και το ψήσιμο του χριστουγεννιάτικου γλυκού, η συγγραφέας γράφει και παραδίδει στους αναγνώστες μια ιστορία στα χνάρια του Κάρολου Ντίκενς, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως μιλάει για την ελπίδα, την καλοσύνη, τη συμπόνια.