Η ζωή με τους γονείς

Road trip στο παρελθόν με όχημα τις αναμνήσεις και συνοδοιπόρους τους γονείς του, αυτό είναι το νέο βιβλίο «Μεταξύ τους» του Ρίτσαρντ Φορντ.

Με οδηγό μια λιτή –στη βάση της– αφήγηση, ο συγγραφέας παρουσιάζει τόσο τον πατέρα του, Πάρκερ,  όσο και τη μητέρα του, Έντνα, μέσα από τη δική του ματιά. Τη ζωή του καθενός ξεχωριστά, την κοινή τους ζωή –ένα συνεχές, στην ουσία, road trip λόγω των επαγγελματικών ταξιδιών του Πάρκερ–, τη ζωή όπως αυτή διαμορφώθηκε, αφού γεννήθηκε ο μοναχογιός τους.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο κείμενα, γραμμένα με απόσταση τριάντα χρόνων το ένα από το άλλο. Στο πρώτο πρωταγωνιστής είναι ο πατέρας και η σχέση πατέρα-γιου, στο δεύτερο η μητέρα και η αντίστοιχη σχέση. Κι όμως, διαβάζοντας τα δύο κείμενα μαζί, ο αναγνώστης αποκτά μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των τριών αυτών ανθρώπων. Και κατ’ επέκταση των τυπικών οικογενειών εκείνης της εποχής, των δεκαετιών του 1960 και 1970 στην Αμερική. Περιστατικά, στιγμιότυπα ζωής, όνειρα, σχέσεις, σκέψεις, ιδεολογίες, πιστεύω· όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αποκαλύπτονται στον αναγνώστη.

Στο πρώτο κείμενο, από ένα σημείο κι έπειτα, υπερτερεί όλων η απουσία του πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του παιδιού χτίστηκε πάνω στο δεδομένο της συνεχούς, λόγω της δουλειάς του πλασιέ, απουσίας του από το σπίτι. Κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικός δεσμός δεν υπήρξε ποτέ.

Σε αντίστιξη με το δεύτερο κείμενο, στο οποίο φαίνεται ότι η μητέρα ήταν πάντα παρούσα. Ακόμα κι όταν ο ενήλικας πια Ρίτσαρντ αναχωρεί για το κολέγιο σε άλλη πολιτεία και ουσιαστικά δεν γυρίζει ποτέ πίσω, στο πατρικό σπίτι. Μητέρα και γιος δένονται περισσότερο, ο δεσμός τους είναι ισχυρότερος – μέχρι το τέλος.

Με απλά λόγια και με διάθεση εξομολόγησης, η αφήγηση ξετυλίγεται αβίαστα, ενώ συχνά μοιάζει σαν ο αφηγητής να περιγράφει σειρά από ενσταντανέ. Επιπλέον, μέσα από τα λεγόμενα, δίνεται η ατμόσφαιρα της εποχής.

Τρυφερό, προσωπικό, ιδιαίτερο, ειλικρινές. Εκ βαθέων εξομολόγηση, κατάθεση ψυχής, επιμνημόσυνη δέηση σε δύο ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Φορντ: τους γονείς του. Μία περίπου βιογραφία που όμως χάρη στην εξαιρετική πένα του συγγραφέα μετατρέπεται σε μια μοναδική ιστορία.