Η μοναδική εύκολη μέρα ήταν χτες

(φιλοσοφία των SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ)

2 Μαΐου 2011. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει με διάγγελμά του το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν. Χαρές και πανηγυρισμοί ξεσπούν με βασικό σημείο συγκέντρωσης το Σημείο Μηδέν, το χώρο όπου 10 χρόνια πριν υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι. Μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων (και όχι πρακτόρων, όπως γράφτηκε κατά κόρον) έφερε εις πέρας την επιχείρηση «Δόρυ του Ποσειδώνα», που κατέληξε στο θάνατο του Νο 1 περιβόητου τρομοκράτη. Και το βιβλίο «Δύσκολη μέρα» αφηγείται ακριβώς αυτήν την αποστολή, που έμεινε στην ιστορία.

Ο Mark Owen, ψευδώνυμο ενός εκ των πρωταγωνιστών της επιχείρησης και μάρτυρας του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν –καθ’ ότι πια έχει αποσυρθεί – μέλος του Συγκροτήματος Ανάπτυξης Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ο Kevin Maurer είναι δημοσιογράφος που παρακολουθεί πάνω από 9 χρόνια τις αναπτύξεις του αμερικανικού στρατού.

Ξεκινώντας από τις παιδικές αναμνήσεις και τη βούλησή του να καταταγεί στο στρατό, ο Owen αφηγείται την πορεία του μέχρι να ενταχθεί στις επίλεκτες ομάδες. Αναφέρει την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τις σχέσεις και γενικότερα την καθημερινότητά τους. Στη συνέχεια αφηγείται την επιχείρηση για τη διάσωση του καπετάνιου Φίλιπς από Σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό.

Ώσπου φτάνουμε στο επίκεντρο της μαρτυρίας: την αναγγελία μιας επιχείρησης που παρέμενε μυστική για πολύ καιρό, μέχρι οι μυστικές υπηρεσίες να είναι εντελώς σίγουρες για την ακριβή τοποθεσία του στόχου. Οι αντιδράσεις των 24 επίλεκτων πεζοναυτών, η προετοιμασία, η εκπαίδευση με προσομοιωτές και σε πανομοιότυπες εγκαταστάσεις, η ανυπομονησία, η αϋπνία πριν από την αποστολή. Όταν δόθηκε το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον, με γρήγορες διαδικασίες ήταν έτοιμοι για να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα. Η άφιξή τους στο σημείο στο οποίο κρυβόταν ο στόχος δεν ήταν εύκολη. Με κινήσεις και διαδικασίες που ακολουθούσαν πιστά την εκπαίδευση που είχαν, οι πεζοναύτες έκαναν εκκαθάριση του οικήματος ανά επίπεδο. Φτάνοντας στον τρίτο όροφο, από το πλατύσκαλο είδαν ένα πρόσωπο να φαίνεται από την πόρτα. Μια βολή ήταν αρκετή. Μπαίνοντας μέσα στο δωμάτιο δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι το πτώμα που κείτονταν ενώπιόν τους ήταν του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Owen αφηγείται επίσης και τις πρώτες ημέρες μετά την αποστολή. Πώς το κατόρθωμά τους έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, πώς πάλευαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά και πόσο διαφορετικά παρουσιάστηκαν όλα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο βιβλίο «Δύσκολη μέρα» οι συγγραφείς αφηγούνται μια επιχείρηση που απασχόλησε το διεθνή Τύπο για καιρό. Πέρα από την παρουσίαση των γεγονότων, που αποτελεί το σημαντικότερο μέρος σε μια μαρτυρία, επίσης θετική είναι η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Owen, προσδίδοντας ένα πιο ανθρώπινο και ρεαλιστικό ύφος. Ακόμα, είναι πολύ ζωντανές οι αφηγήσεις για τις δράσεις των πεζοναυτών και φυσικά της επίμαχης ανάπτυξης «Δόρυ του Ποσειδώνα». Σε πολλά σημεία νιώθει ο αναγνώστης ότι είναι μέλος της ομάδας, ακολουθώντας την σε όλα τα βήματά της.

Μια μαρτυρία που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε για να ανακαλύψετε εκ των έσω τις αληθινές διαστάσεις των γεγονότων της σπουδαιότερης αποστολής της δεκαετίας που διανύουμε.