Πριν από το τέλος

Φτάσαμε αισίως στην Κυριακή. Το έβδομο –και ουχί τελευταίο– βιβλίο της σειράς των Nicci French με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν μας μεταφέρει για ακόμα μια φορά στο Λονδίνο, πίσω από τα φώτα και τις λάμψεις.

Κάτω από το πάτωμα του σπιτιού της Φρίντα βρίσκεται θαμμένο το πτώμα ενός άντρα, τον οποίο είχε προσλάβει η Φρίντα για να βρει τον Ντιν Ριβ. Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος παρακολουθεί τον Ντιν πεθαίνει. Λίγο καιρό μετά η ανιψιά της Φρίντα, η Χλόη, εξαφανίζεται. Ο Ρούμπεν, ο μέντορας της Φρίντα, δέχεται βίαιη επίθεση μέσα στο σπίτι του. Η Φρίντα νιώθει τον κλοιό να στενεύει στο άμεσο περιβάλλον της. Μέχρι τη στιγμή που ένα σημείωμα αλλάζει τα δεδομένα. Και τότε η Φρίντα αντιλαμβάνεται ότι η εξαφάνιση της Χλόης και η επίθεση στον Ρούμπεν δεν είναι κινήσεις του Ντιν. Κάποιος άλλος τον μιμείται και θέλει να φέρει τη Φρίντα σε δύσκολη θέση.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα η Φρίντα, ανησυχώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της, ξεκινάει το κυνήγι του χρόνου για να ανακαλύψει την ταυτότητα του μιμητή. Άτομα του περιβάλλοντός της βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς νέα γεγονότα λαμβάνουν χώρα. Και η ίδια δεν καταφέρνει να τους προστατέψει.

Με τη συνοχή και την αλληλουχία που διακρίνει το συγγραφικό ζεύγος των Nicci French, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί μια άρτια συνέχεια της σειράς. Τριτοπρόσωπη αφήγηση, ρεαλιστικοί χαρακτήρες και πλοκή βγαλμένη από τα καλύτερα αστυνομικά μυστήρια οι συγγραφείς δημιουργούν μια ατμοσφαιρική απεικόνιση του Λονδίνου, όπου οι χαρακτήρες κινούνται σαν πιόνια σε ένα παιχνίδι που μοιάζει εξ αρχής αμφίρροπο.

Εδώ, όμως, παρατηρεί ο αναγνώστης την ηρωίδα να καταβυθίζεται περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά σ’ έναν ψυχολογικό αγώνα, πρωτίστως με τον εαυτό της και τους οικείους της και δευτερευόντως με όσους την απειλούν. Η Φρίντα εμφανίζεται για πρώτη φορά να καταπλακώνεται από όλη την ιστορία που της έχει στοιχίσει αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και μια διαρκή ανησυχία.

Τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας της εν λόγω σειράς επ’ ουδενί δεν απουσιάζουν από το έβδομο βιβλίο. Αντιθέτως, αποτελούν το εφαλτήριο για το επικείμενο τέλος που περιμένουν εναγωνίως εκατομμύρια αναγνωστών.