Ομίχλη απλώνεται παντού

Ο Ράγκναρ Γιόνασον γεννήθηκε το 1976 στο Ρέικιαβικ, όπου ζει και εργάζεται. Είναι δικηγόρος και διδάσκει Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Σήμερα θεωρείται ο νέος ανερχόμενος αστέρας του σκανδιναβικού νουάρ. Βιβλία του κυκλοφορούν σε σαράντα χώρες του κόσμου και έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις το ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα. Ο ίδιος, σε ηλικία 17 ετών, άρχισε να μεταφράζει στη μητρική του γλώσσα τα έργα της Άγκαθα Κρίστι. Εμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 2009 με τη Φάλτσα νότα (Fölsk Nóta). Το μυθιστόρημα Snjóblinda (2010) αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς «Dark Iceland», βασικός ήρωας της οποίας είναι ο Άρι Θορ Άρασον. Το 2015, με το μυθιστόρημά του Dimma (To Σκοτάδι), ο συγγραφέας εγκαινίασε τη νέα καθηλωτική σειρά «Hidden Iceland» με πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο συμπεριλήφθηκε από τους βρετανικούς Times στα εκατό καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου.

Παραμονές Χριστουγέννων ο Έιναρ και η Έρλα προετοιμάζονται για τις γιορτές, αλλά και το δύσκολα καιρικά φαινόμενα που έχουν καταφτάσει. Στην απομονωμένη αγροικία τους, όπου δεν υπάρχει άλλο σπίτι κοντά, εκτός από εκείνο της κόρης τους, το ηλικιωμένο ζευγάρι βλέπει το χιόνι και την ομίχλη να τους έχουν κυκλώσει από παντού. Ώσπου ξαφνικά χτυπάει η πόρτα κι ένας άντρας ζητάει τη βοήθειά τους για να προστατευτεί από τη χιονοθύελλα που καλπάζει. Αν και η Έρλα διστάζει, ο Έιναρ καλεί τον άντρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Πρόκειται για τον Λέο, έναν κυνηγό που χάθηκε από τους φίλους του και η μειωμένη ορατότητα στον χιονιά τον οδήγησε στο σπίτι τους. Όσο περνάει η ώρα η Έρλα υποψιάζεται ότι κάτι άλλο συμβαίνει με τον Λέο. Ο Έιναρ, όμως, δείχνει να ευχαριστιέται την παρέα του Λέο. Κι ενώ ο καιρός αγριεύει, ο Έιναρ απαγορεύει στον Λέο να φύγει και τον προσκαλεί να κοιμηθεί στον ξενώνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Έρλα ακούει τον Λέο να περπατά μέσα στο σπίτι σαν κάτι να ψάχνει. Την επόμενη ημέρα κι ενώ ο καιρός δεν έχει καταλαγιάσει επ’ ουδενί, η Έρλα πείθει τον Έιναρ ότι ο Λέο δεν είναι αυτός που φαίνεται και τότε θα ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα λόγων και πράξεων που θα συντρίψει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η Χούλντα Χερμανσντότιρ προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της έχοντας χάσει προσφάτως την κόρη της. Η εξαφάνιση μιας κοπέλας την ωθεί, στις λίγες στιγμές που δεν σκέφτεται την κόρη της, να συμμαζέψει κατά το δυνατόν το μυαλό της και να βρει στοιχεία για την εξαφάνιση της κοπέλας. Όμως, η κοπέλα φαίνεται σαν να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και κανείς δεν μπορεί να δώσει το παραμικρό στοιχείο για την ανεύρεσή της. Η Χούλντα δεν μπορεί να μην παραβάλει, δίπλα στην υπόθεση της εξαφανισμένης κοπέλας, εκείνα τα στοιχεία που τριβελίζουν το μυαλό της για τον θάνατο της κόρης της. Βλέποντας τη φωτογραφία της κοπέλας είναι σαν να βλέπει την ίδια της την κόρη. Κι όταν καλείται να εξιχνιάσει μια υπόθεση σε μια αγροικία, τότε το γαϊτανάκι αρχίζει να ξεδιπλώνεται.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το τρίτο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Χούλντα Χερμανσντότιρ. Ο Γιόνασον στοιχειοθετεί ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, το οποίο λίγο παρεκκλίνει από τις συνήθεις πρακτικές συγγραφής βιβλίων του είδους. Δηλαδή, στα δύο τρίτα σχεδόν του βιβλίου ο αναγνώστης παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι του Έιναρ και της Έρλα, ενώ παρεμβάλλονται κεφάλαια που αφορούν κυρίως την τραγωδία που συνέβη στη ζωή της Χούλντα. Κι αυτό από μόνο του είναι μια ιδιομορφία, καθ’ ότι υποψιάζεσαι τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζεις τον λόγο ή και τον τρόπο που θα συμβεί. Η εκτεταμένη αφήγηση των σκηνικών στην αγροικία, δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για την εξιστόρηση των γεγονότων στην προσωπική ζωή της Χούλντα. Άλλωστε, ο συγγραφέας έχει αναφέρει το δράμα της πρωταγωνίστριας και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς (Το νησί, Καστανιώτης 2021). Η πλοκή, ακόμα και με αυτήν την ιδιοτροπία, είναι άρτια και θελκτική προς τον αναγνώστη.

Κατά τα λοιπά, οι χαρακτήρες, και δη ο Έιναρ και η Έρλα, απεικονίζονται ρεαλιστικά, με διαλόγους που στοιχειοθετούν τις προσωπικότητες των χαρακτήρων, αλλά και προωθούν την υπόθεση τρόπον τινά. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι καθηλωτική, καθώς το τοπίο από μόνο του προσδίδει μια αίσθηση ασφυκτική, ιδανική για αστυνομικό μυθιστόρημα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Γιόνασον δεν τοποθετεί προσεκτικά στοιχεία κατά μήκος του κειμένου, αλλά μέσα από τον βασικό άξονα της πλοκής αφήνει τους χαρακτήρες να ξεδιπλώσουν τις προσωπικότητές τους και να συνθέσουν μέσω των λόγων και των πράξεών τους το παζλ της ιστορίας.