Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940

Ο –άγνωστος, φαντάζομαι– στο ελληνικό κοινό Ross MacDonald συμπληρώνει μαζί με τον Dashiell Hammett και τον Raymond Chandler «την αγία τριάδα του σκληρού αστυνομικού μυθιστορήματος», όπως αναφέρει η Χίλντα Παπαδημητρίου στο εξαιρετικό επίμετρο που συνοδεύει το μυθιστόρημα. Ο «Κινούμενος στόχος» είναι το πρώτο βιβλίο του MacDonald, με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό αστυνομικό Λιου Άρτσερ.

Ο Λιου Άρτσερ προσλαμβάνεται από την κυρία Σάμσον για να εντοπίσει τον σύζυγό της, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Ο εκατομμυριούχος Ραλφ Σάμσον είναι ένας ιδιόρρυθμος άνδρας: έχει χαρίσει ένα ολόκληρο βουνό σε έναν ερημίτη, πνευματικό αρχηγό μίας αίρεσης, διατηρεί φιλικές σχέσεις με μία ξεπεσμένη ηθοποιό, η οποία εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, και περνάει τις ημέρες του καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ο Λιου Άρτσερ ξεκινά την αναζήτηση του Σάμσον, συναντά γνωστούς του και εχθρούς του, περνάει τα βράδια του σε κλαμπάκια τζαζ ή τριγυρνώντας σε επικίνδυνα φαράγγια. Όταν στο σπίτι του Σάμσον φτάνει ένα σημείωμα με απαιτήσεις για λύτρα, η απλή εξαφάνιση μετατρέπεται σε απαγωγή και η αναζήτηση των ενόχων οδηγεί σε μονοπάτια που ο Άρτσερ δεν ήθελε να φανταστεί ότι θα περπατήσει.

Γραμμένο το 1949, το μυθιστόρημα του MacDonald είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα νουάρ λογοτεχνίας: ο έξυπνος αλλά κυνικός ιδιωτικός αστυνομικός, πλήθος femme fatale (ξεπεσμένων και μη), σκοτεινά και ύποπτα κλαμπ, αινιγματικοί τύποι, κυνηγητά με αυτοκίνητα και μία λύση μυστηρίου που δεν προσφέρει καμία κάθαρση, απλά επιβεβαιώνει την άποψη ότι το έγκλημα υπάρχει παντού γύρω μας και η προδιάθεση βρίσκεται σε όλους. Ο «Κινούμενος στόχος» διαθέτει κινηματογραφική γραφή, ταχύτατες εναλλαγές σκηνών και σκηνικών τόπων και διάλογο κοφτό και ταυτόχρονα κοφτερό. Η ανάγνωση του μυθιστορήματος φέρνει στο μυαλό οικείες εικόνες φιλμ νουάρ και νομίζω ότι αποτελεί την ιδανική συντροφιά για ένα χειμωνιάτικο βράδυ.