Το μαύρο του θανάτου

Μετά την πολύ επιτυχημένη σειρά με τα πρώτα πέντε βιβλία με πρωταγωνίστρια τη ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, η οποία θα συνεχιστεί, η Ann Cleeves και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος με το μυθιστόρημα «Μαύρα φτερά» ξεκινούν τη σειρά Shetland, όπου πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ.

Ένα παγωμένο πρωινό του Γενάρη μια γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της, αφού έχει αφήσει τη μικρή κόρη της στο σχολείο. Τα πάντα είναι καλυμμένα με χιόνι. Καθώς περπατά διακρίνει μια σκούρα πινελιά στο χιόνι, ενώ κοράκια κάνουν κύκλους από πάνω. Μόλις φτάνει κοντά διακρίνει το πτώμα της έφηβης γειτόνισσάς της.

Το νέο διαδίδεται γρήγορα και η μικρή κοινωνία των Σέτλαντ αναστατώνεται, καθώς σε όλους θυμίζει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού αρκετά χρόνια παλιότερα. Πολλοί από τους κατοίκους ψιθυρίζουν για την ταυτότητα του δολοφόνου, ενώ το πρόσωπο στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι είναι εκείνο του περίεργου και απομονωμένου γέρου που μένει στην άκρη της πόλης. Και μόλις γίνεται γνωστό ότι η έφηβη κοπέλα τον είχε επισκεφθεί, οι υποψίες μετατρέπονται σε αδιάσειστες κατηγορίες.

Ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ, γηγενής και με αρκετά προσωπικά προβλήματα να τον απασχολούν, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην ταραγμένη μικρή κοινωνία. Οι έρευνες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και ο Πέρεζ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος.

Το βιβλίο «Μαύρα φτερά» εντάσσεται κι αυτό στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας που έχει κάνει την Ann Cleeves γνωστή στο ευρύ κοινό. Κι εδώ η Cleeves στήνει το σκηνικό της υπόθεσης στη βρετανική ύπαιθρο. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με ύφος λιτό, με μια σκοτεινότητα που υποβόσκει. Η πλοκή, όπως και στα υπόλοιπα μυθιστορήματα της Cleeves, είναι εξαιρετική. Η συγγραφέας χειρίζεται τους χαρακτήρες με ρεαλιστικό τρόπο και υποδειγματικά, επιτυγχάνοντας την πειστικότητα των ηρώων αλλά και σταδιακή κλιμάκωση στο κείμενο.

Για ακόμα μια φορά βασικό ρόλο διαδραματίζει το ψυχολογικό υπόβαθρο των προσώπων, το οποίο αποτελεί και το βασικό προτέρημα του βιβλίου καθότι είναι δουλεμένο άριστα. Επίσης, η πλοκή δεν παρουσιάζει τρύπες, ενώ και πάλι η ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου από τον αναγνώστη είναι αδύνατη – κάτι που, όπως έχω ξαναγράψει, αποτελεί για μένα πολύ σημαντικό στοιχείο για κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ακόμα ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ann Cleeves στη νέα σειρά Shetland – αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια της σειράς.