Χάιλαντς, ουίσκι και … μια μυστηριώδης δολοφονία

Υπάρχουν βιβλία που ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία δεν αναφέρεται, άλλες φορές υπάρχει μια στοιχειώδης αναφορά και άλλες καθορίζει από την αρχή τα θεμέλια της ιστορίας και της εξέλιξής της.

Στο μυθιστόρημα της Ντέμπορα Κρόμπι ο τόπος θέτει τη βάση για την υπόθεση, η οποία εκτυλίσσεται στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Η Τζέμα Τζέιμς φτάνει με τη φίλη της Χέιζελ Κάβεντις στην περιοχή των Χάιλαντς, σε μια πανσιόν για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο παρέα με φίλους. Γρήγορα η Τζέμα αντιλαμβάνεται ότι η Χέιζελ έχει ένα μακρύ παρελθόν που σχετίζεται με την περιοχή, καθώς οι διακοπές αποτελούν για τη Χέιζελ επιστροφή στην πατρίδα, αλλά και συναντήσεις με τον παλιό εραστή της, Ντόναλντ Μπρόντι.

Και καθώς όλα κυλούν ήρεμα γύρω από το ουίσκι, τα εδέσματα και τις ομορφιές του τόπου, ο Ντόναλντ Μπρόντι βρίσκεται νεκρός. Αμέσως ξεκινούν οι έρευνες, ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι δύνανται να σκότωσαν τον Ντόναλντ Μπρόντι. Και καθώς οι έρευνες προχωρούν, βγαίνουν στην επιφάνεια στοιχεία ενός παρελθόντος που κάποιοι ήθελαν να αφήσουν πίσω και κάποιοι άλλοι να εκδικηθούν.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που στηρίζεται στους χαρακτήρες της ιστορίας και λιγότερο στην υπόθεση καθεαυτή. Η αφήγηση γίνεται σε απλή γλώσσα με σκόρπιες αναδρομές στο παρελθόν, ενώ οι χαρακτήρες από την πρώτη σελίδα γίνονται εξαιρετικά οικείοι, σαν γνωστοί από καιρό. Οι διάλογοι είναι στακάτοι και έντονοι, στοιχεία που προσδίδουν μια ρεαλιστικότερη εικόνα στο κείμενο. Η δομή του βιβλίου είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, όχι εξαιρετικά μεγάλα, ώστε να μην κουράζουν τον αναγνώστη.

Αυτό που καρφώθηκε στο νου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είναι ότι τόσο η ιστορία, όπως παρουσιάζεται σε όλη την εξέλιξή της, αλλά και η αφήγηση, όπως παραδίδεται στον αναγνώστη, θυμίζει κατά πολύ τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι, καθώς και τεχνικές που χρησιμοποιούσε. Εμβαθύνει στους χαρακτήρες, θέτει το δολοφονημένο εν μέσω ενός κύκλου ανθρώπων, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τοπικά και σημειολογικά.

Και αυτό είναι το θετικότερο στοιχείο του βιβλίου, ότι η συγγραφέας επιτυγχάνει μια ιδανική ισορροπία, ανάμεσα στο ρεαλισμό και την πειστικότητα των χαρακτήρων και στο ενδιαφέρον και την αναστάτωση του αστυνομικού είδους.