Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

1936, Νότια Γαλλία. Μία άγνωστη περίοδος στη ζωή του Πικάσο, κατά την οποία ο ίδιος αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα και είχε χάσει την έμπνευσή του. Στο ειδυλλιακό παραλιακό χωριουδάκι Ζουάν-Λε-Πεν, η νεαρή Οντίν μαγειρεύει μαζί με τη μητέρα της στο café Paradis και αναλαμβάνει να σερβίρει με άκρα μυστικότητα σε καθημερινή βάση τον μυστηριώδη νέο πελάτη στην κουζίνα της βίλας που έχει νοικιάσει. Γεγονός που θα τη φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με το ταλέντο της στη μαγειρική, που θα της ανοίξει τον δρόμο για την αυτογνωσία, που θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη ζωή της για τις επόμενες δεκαετίες.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Κατόπιν, όταν ο ζωγράφος επιστρέφει στο Παρίσι, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μικρή γοητευτική Οντίν παίρνει απρόσμενα τη ζωή στα χέρια της και η περιπέτειά της ξεκινάει. Από τη Γαλλία στην Αμερική και πάλι στη Γαλλία, η ζωή της πλημμυρίζει από μαγειρική και είναι γεμάτη περιπέτειες και νέες προκλήσεις, ενώ οι απόγονοί της δεν αργούν να αναλάβουν τα ηνία της δικής τους ζωής αλλά και της αφήγησης. Τότε είναι που οι ιστορίες γίνονται δύο με την αφήγησή τους να κυλάει παράλληλα. Σε τριτοπρόσωπη αφήγηση για αυτήν της Οντίν από το 1936 κι έπειτα και σε πρώτο πρόσωπο η αφήγηση της εγγονής της, Σελίν, κατά το 2014.

Υπό το φως της Γαλλικής Ριβιέρας, με τα ειδυλλιακά, εξαιρετικής ομορφιάς και ηρεμίας φυσικά τοπία της, δύο ιστορίες ξετυλίγουν τα πέταλά τους, με background τη μαγειρική, ενώ η αγωνιώδης αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα του Πικάσο βρίσκεται σε εξέλιξη και κινεί τα νήματα της πλοκής.

Οντίν, Ζιλί, Σελίν. Τρεις γυναίκες. Η ιστορία τους, το αόρατο μυστικό νήμα που τις συνδέει με τον Πικάσο.

Μία ωδή στη γαστρονομία – και μάλιστα στη γαλλική γαστρονομία. Και μία ωδή στη ζωγραφική και τη μαγεία της. Με πρωταγωνιστές διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο, και άσημες νεαρές δεσποινίδες, στην αρχή της ζωής τους, που τον γοητεύουν και τον σαγηνεύουν διά του φαγητού, που ποζάρουν για χάρη του, που γίνονται ερωμένες του. Εξάλλου, είναι γνωστή η αδυναμία του Πικάσο  για τις γυναίκες και το πλήθος των ερωμένων που είχε.

Πραγματικότητα και μυθοπλασία γίνονται ένα στο μυθιστόρημα της Camille Aubray «Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο». Άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου ζωγράφου «αποκαλύπτονται» και ο ίδιος, ως ήρωας του βιβλίου, συνδιαλέγεται με επιτυχία, σαγήνη και γοητεία με τους μυθιστορηματικούς αλλά τόσο συναρπαστικούς ήρωες. Και το αποτέλεσμα είναι σαγηνευτικό και μεθυστικό, με μια γλυκιά επίγευση, όπως τα επιδόρπια της νεαρής Οντίν.