Η εποχή πριν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Μετά τις πολύ επιτυχημένες μεταφορές στον κινηματογράφο των δύο πιο γνωστών τριλογιών, το όνομα του John Ronald Reuel Tolkien δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις. Φιλόλογος και γλωσσολόγος ο Tolkien δημιούργησε τη δική του γλώσσα των ξωτικών, γλώσσα που ακούμε και στις κινηματογραφικές ταινίες. Το σύμπαν της Μέσης Γης, αποκύημα της αστείρευτης φαντασίας του συγγραφέα, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς κόσμους της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Ο Μπίλμπο Μπάγκινς, θείος του Φρόντο που γνωρίσαμε στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», είναι ένα Χόμπιτ που χαίρεται τις καθημερινές χαρές της ζωής του. Μέχρι τη στιγμή που στο κατώφλι του θα εμφανιστούν δεκατρείς νάνοι και ο μάγος Γκάνταλφ. Ζητούν να τους συνοδέψει στο ταξίδι τους στο παλιό βασίλειο των νάνων, όπου έχει εγκατασταθεί ο δράκος Νοσφιστής μαζί με αμύθητα πλούτη. Ο Μπίλμπο, παρά τους ενδοιασμούς του, θα τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους χωρίς να φαντάζεται τις περιπέτειες που θα συναντήσουν.

Στο ταξίδι τους οι δεκατρείς νάνοι με αρχηγό τον Θόριν Δρύασπι, νόμιμο διάδοχο του θρόνου, το Χόμπιτ και ο Γκάνταλφ θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους, τελώνια, αράχνες, λύκους, αλλά και θα συνάψουν σχέσεις φιλίας με ξωτικά και ανθρώπους. Και ο Μπίλμπο θα πάρει από το Γκόλουμ το δαχτυλίδι που πολλά χρόνια μετά θα δώσει στον Φρόντο για να ξεκινήσει η πορεία προς το Βουνό του Χαμού και το οριστικό τέλος του Σάουρον.

Ο J. R. R. Tolkien πλάθει ένα μυθολογικό σύμπαν εμπνευσμένο από διάφορες τοπικές μυθολογικές και ιστορικές αναφορές, δημιουργεί φυλές με διαφορετικά μορφολογικά στοιχεία, τόπους φανταστικούς και μια πλοκή που αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος της φαντασίας του. Υπάρχει οικονομία στην αφήγηση του συγγραφέα, η ροή είναι γρήγορη με έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι περιπέτειες των ηρώων διαδέχονται κυριολεκτικά η μία την άλλη. Η ανάγνωση δεν κουράζει σε κανένα σημείο και ακόμα κι αν έχεις δει τις ταινίες, θέλεις να διαβάσεις την εξέλιξη της ιστορίας.

Σε σχέση με το βιβλίο οι τρεις ταινίες του Peter Jackson παρουσιάζουν διαφορές. Όχι τόσο στον βασικό θεματικό άξονα, αλλά σε δευτερεύουσες ιστορίες, όπως η ιστορία αγάπης του Kili με την Tauriel, ο Legolas που δεν εμφανίζεται στο βιβλίο και μερικές ακόμα. Όμως, και οι δύο εκδοχές είναι εξαιρετικές, παρά το γεγονός ότι το «Χόμπιτ» δεν είναι τόσο σκοτεινό όσο η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».