Μαχαίρι

Μαχαίρι. Χωρίς άρθρο. Μαχαίρι κόπηκε η σχέση του Χάρι με τη Ρακέλ. Μαχαίρι στα σωθικά ο αλκοολισμός που έχει επιστρέψει δριμύτερος, μαχαίρι το όπλο ενός φόνου που δεν θα ήθελε να συμβεί ποτέ.

Ο Νέσμπο, με πωλήσεις πλέον των 40 εκατομμυρίων, επιστρέφει μ’ ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, ισάξιο του Χιονάνθρωπου, κατ’ εμέ του καλύτερου βιβλίου εξ όσων έχω διαβάσει με επιθεωρητή τον Χάρι Χόλε. Και αυτό γιατί η ζωή του Χάρι θα αλλάξει ριζικά μετά απ’ αυτήν την υπόθεση.

Η Ρακέλ έχει διώξει τον Χάρι από το σπίτι και ο Χάρι τριγυρνά πιωμένος, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει σε ασήμαντες υποθέσεις, αλλά και στην καθημερινότητα που τώρα του φαίνεται πιο δύσκολη από ποτέ. Όλα γύρω του κινούνται σ’ ένα ομιχλώδες έρεβος που τον καταπίνει σπιθαμή προς σπιθαμή. Ώσπου δυο γεγονότα, το ένα είναι η αποφυλάκιση του Σβάιν Φίνε, του πρώτου εγκληματία που είχε συλλάβει ο Χάρι, θα αφυπνίσουν την οξυδέρκειά του και θα τον επαναφέρουν στον δρόμο που γνωρίζει καλύτερα: να λύνει υποθέσεις δολοφονίας. Μόνο που αυτή τη φορά το θύμα βρίσκεται πολύ κοντά του. Και αυτό είναι το δεύτερο γεγονός. Ο Χάρι παλεύει με τους δαίμονές του, τους παλιούς που πάντοτε τον πολιορκούν και τους νέους που επελαύνουν για να κατακρεουργήσουν τα απομεινάρια της ψυχής του. Όμως, ο Χάρι αντιστέκεται με μόνο κίνητρο την ανακάλυψη του δολοφόνου. Και όταν τον βρει, ίσως να μπορέσει να ησυχάσει…

Ο Νέσμπο επιστρέφει μ’ ένα μυθιστόρημα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Ατμοσφαιρικό, αγωνιώδες, με πλοκή που αγκιστρώνει τον αναγνώστη, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κοινό αγάπησε στη σειρά με τον Χόλε. Συγκλονιστική είναι η αποτύπωση του χαρακτήρα του Χάρι, μιας περσόνας που ενώ φαινόταν στα προηγούμενα βιβλία ότι ίσως ξεφύγει από το σκοτάδι που τον πνίγει,  εδώ καταβυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά, με το αλκοόλ να αποτελεί αναπόσπαστο συνοδοιπόρο του, σε τέτοιο σημείο ώστε νομίζεις ότι διαβάζοντας απαλές οσμές ποτού φτάνουν στα ρουθούνια σου.

Ο Νέσμπο διαχειρίζεται άψογα την έκταση, την ένταση και τη δομή του έργου, γνωρίζει πού πρέπει να προσδώσει συναισθηματική φόρτιση, σε ποια σημεία να αφήσει κάπως να καλμάρει η ροή, πώς να ξετυλίξει τον μίτο της ιστορίας προσεκτικά. Και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Νέσμπο παρουσιάζει μια ιστορία άρτια από κάθε άποψη, θέτοντας το Μαχαίρι ένα κλικ πιο πάνω από τα αμέσως προηγούμενα μυθιστορήματά του.