Last chapter

Στο τελευταίο μέρος της σειράς του Stefan Ahnhem με πρωταγωνιστή τον Φάμπιαν Ρισκ οι καταστάσεις οδηγούνται στην τελική ευθεία. Και οι εξελίξεις θα φέρουν τους χαρακτήρες στο πιο δύσκολο σημείο της ζωής τους.

Ο Φάμπιαν Ρισκ δέχεται ένα τηλεφώνημα που του αλλάζει τη ζωή: ο γιος του έχει αυτοκτονήσει μέσα στη φυλακή. Ο Φάμπιαν καταβυθίζεται σ’ έναν ωκεανό θλίψης και απελπισίας, όπου η μόνη ελπίδα ανάδυσης είναι να ανακαλύψει τους λόγους που οδήγησαν τον γιο του στην αυτοκτονία. Πώς δεν το είχε αντιληφθεί εγκαίρως, ποια ήταν τα σημάδια που ξέφυγαν της προσοχής; Οι σχέσεις με τη σύζυγο και την κόρη του είναι τεταμένες, ενώ εκείνες πενθούν ο Φάμπιαν αγωνίζεται να βρει τις απαντήσεις για την αυτοκτονία του γιου του, γεγονός που τον απομακρύνει από τις δύο γυναίκες της οικογένειάς του. Νιώθει μόνος, παλεύει μέσα στον ψυχολογικό του λαβύρινθο να αγκιστρωθεί στα πρόσωπα που έχουν μείνει ζωντανά, παλεύει να βρει τις απαντήσεις που θα ηρεμήσουν την ψυχή του γιου του και τη δική του.

Παράλληλα, η Ντούνια, η πρώην αστυνομικός, που εκδιώχθηκε και λοιδορήθηκε από το σώμα της αστυνομίας, με πρωτεργάτη τον Κιμ Σλέιζνερ, βρίσκεται στο κατόπι του Κιμ: τον παρακολουθεί διαρκώς αναμένοντας να κάνει το λάθος που θα τον κατεβάσει από τον θρόνο του. Με τους δυο συνεργάτες της, συλλέγει στοιχεία μέσω κινητών, καμερών, φωτογραφιών για τον Κιμ, νιώθοντας ότι ο χρόνος που η ίδια και ο Κιμ θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω δεν αργεί.

Σ’ ένα τρίτο επίπεδο ο Γιαν Χεσκ, υφιστάμενος του Σλέιζνερ, ερευνά μια περίεργη υπόθεση: ένας άντρας και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο στον πάτο της θάλασσας. Ίσως εκ πρώτης όψεως να φαινόταν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Όμως, όταν αποκαλύπτεται ότι ο δολοφονημένος άντρας είναι αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, τότε ο Χεσκ αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο φαίνονται κι όσο κι αν ο Σλέιζνερ διατυμπανίζει ότι ο Χεσκ έχει πλήρη ελευθερία στην υπόθεση, ο ίδιος ο Χεσκ νιώθει διαρκώς καρφωμένο πάνω του το βλέμμα του Σλέιζνερ.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της επιτυχημένης σειράς του Stefan Ahnhem δεν λείπει τίποτα απ’ όσα προσδοκούσαμε. Ένταση, αγωνία, ανατροπές και μια αφηγηματική διαδρομή που καθηλώνει τον αναγνώστη. Μολονότι η έκταση του βιβλίου που αφορά τον κεντρικό πρωταγωνιστή είναι η πιο μικρή από τις τρεις παράλληλες ιστορίες που αναφέραμε ανωτέρω, ωστόσο η πλοκή δεν υστερεί σε τίποτα. Ο συγγραφέας εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στους χαρακτήρες του, ωθώντας τους, μέσω των γεγονότων και των καταστάσεων, να  υπερβούν τα όριά τους, απελευθερώνοντας τα ζωώδη ένστικτά τους στον αδιάκοπο αγώνα για επιβίωση.

Η δομή του βιβλίου χωρίζεται σε κεφάλαια, όπου κάθε κεφάλαιο αφορά μία από τις τρεις ιστορίες, ώστε η εξέλιξη κάθε υπόθεσης να είναι διακριτή. Ο Ahnhem προφανώς και ακολουθεί το αφηγηματικό μοτίβο που είχε και στα προηγούμενα βιβλία: τριτοπρόσωπη αφήγηση, εμβάθυνση χαρακτήρων, σασπένς. Το αστυνομικό στοιχείο υποκύπτει στην ένταση που κλιμακώνεται για τη σύγκρουση των χαρακτήρων.

Κάπως έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι κλείνει η σειρά με πρωταγωνιστή τον Φάμπιαν Ρισκ, εκτός αν αλλάξει γνώμη μελλοντικά ο συγγραφέας. Κάπως έτσι επέρχεται και η οριστική σύγκρουση, αφήνοντας ερείπια, ψυχολογικά και σωματικά, νικητές και ηττημένους, ενωμένους ή όχι. Κάπως έτσι επίσης μπαίνει και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο εκείνων των χαρακτήρων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έμειναν πίσω. Και για όσους συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι και την τελευταία σελίδα, πάντοτε ένα μέρος του εαυτού τους θα βρίσκεται μέσα σ’ εκείνο το φέρετρο.