Η Μάγισσα της αγοράς

Είναι κάποια βιβλία που τα διαβάζεις και σε μαγεύουν. Σε ταξιδεύουν. Που σου αλλάζουν τη ζωή.

Σε αυτή την κατηγορία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ανήκει και το βιβλίο «Κλειστό λόγω αγάπης» της Μαρίας Παπαδάκη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Ξενιτιά, νοσταλγία, κακοποίηση, έρωτας τα θέματα που πραγματεύεται. Μα πάνω από όλα αληθινή και βαθιά φιλία.

Ακριβή και Ελπίδα. Δύο κοπέλες που η μοίρα τις έφερε κοντά. Η πρώτη είναι η Μάγισσα της κλειστής αγοράς των Χανίων. Η άλλη, η μελαχρινή οπτασία, η μετέπειτα γοργόνα του Κρητικού Σήφη, που θα βρει καταφύγιο δίπλα στη σμαραγδομάτα Ακριβή.

Και οι δύο σαγηνεύτηκαν –μικρές ακόμα και όσο δε γνωρίζονταν– από εκπροσώπους του εχθρού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –άγγελοι ή διάβολοι;–, προδόθηκαν, βασανίστηκαν, μάτωσαν… Αλλά κατάφεραν να δραπετεύσουν από τα δεσμά τους και παρά τις ανοιχτές τους πληγές να προχωρήσουν μπροστά.

Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια βαθιά και πολύτιμη φιλία που θα κρατήσει μια ζωή. Η μία θα συμπληρώνει την άλλη, η μία θα είναι προέκταση της άλλης. Μαζί θα πέσουν στα Τάρταρα, όταν μια απρόσμενη όσο και μακάβρια αποκάλυψη έρθει στο φως και ο εφιάλτης θα επιστρέψει. Καθώς οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και τίποτα γνώριμο δε λογάται πλέον ως τέτοιο, η Ακριβή, θέλοντας να προστατεύσει τους αγαπημένους της, θα χαθεί από προσώπου γης, θα εξαφανιστεί. Η αύρα της όμως θα περιβάλλει πάντα αυτούς που άφησε πίσω.

Μια ιστορία ζωής, όπως αυτή εξελίσσεται όσο τα χρόνια περνούν. Οριοθετώντας τον χρόνο που κυλάει μέσα από χρονολογίες, εν είδει τίτλων, στην αρχή κάθε κεφαλαίου. Και με motto στίχους της ίδιας της συγγραφέως. Ένα βιβλίο σαγηνευτικό, γλυκό, μυστηριακό. Που τραβάει τον αναγνώστη σαν μαγνήτης. Μαλακώνει την ψυχή του, τον ταξιδεύει. Μέσα από βοτάνια, μαντζούνια, μυστικές συνταγές, γιατρικά, σαν αυτά που πουλάει η Ακριβή στο μαγαζί της, το «Κίρκη», και σαγήνη ξεδιπλώνεται μια αληθινή και γερά οικοδομημένη φιλία. Από αυτές τις σπάνιες που παρά τις αντιξοότητες και τις όποιες δυσκολίες αντέχει εσαεί.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση καλύπτει τρεις γενιές και πότε καλπάζει καταπίνοντας τα χρόνια και πότε προχωράει με ρυθμό χελώνας – γι’ αυτά που έχει σημασία να ειπωθούν. Ενώ η ντοπιολαλιά της Κρήτης δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην ιστορία που αφηγείται η Μαρία Παπαδάκη. Μια ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που έγινε θρύλος στη Μεγαλόνησο και που η συγγραφέας του εμπνεύστηκε από τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού.