Εξομολογήσεις ανθρώπων

Πνεύμα και πραγματικότητα

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1945. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια ως γραφίστρια σε διάφορα περιοδικά. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη». Έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, όπως γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά κ.α. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών για το μυθιστόρημά της «Η μέθοδος της Ορλεάνης».

Οι «Φιλοδοξίες κήπου» αποτελούν μια συλλογή διηγημάτων με διάφορους χαρακτήρες, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους. Από τη μία η εξομολόγηση και τα κρυφά όνειρα της Ιφιγένειας και από την άλλη ο ανομολόγητος έρωτας της Αριάδνης για τον Θησέα. Μια φανταστική συνέντευξη με τον Ροβινσώνα Κρούσο. Η πρώτη γνωριμία δυο μικρών κοριτσιών, της μίας με τον πρώτο έρωτα και της δεύτερης με την φτώχεια. Η ανάγκη δυο μεγάλων ανθρώπων να αφιερώνουν τον χρόνο τους στις αδυναμίες τους, ο μεν στον εγγονό του και η δε στα λουλούδια της. Η εσωτερική αναζήτηση και η αναδρομή στο παρελθόν ενός ομοφυλόφιλου. Η αγωνία ενός άνδρα να αποδώσει σωστά τα χρώματα σε κάθε πόλη, όπως αρμόζει. Η τρέλα που κυριεύει τον κάτοικο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν από τις ανεγέρσεις κτιρίων στη γύρω περιοχή, η γειτονιά γεμίζει ποντίκια. Η συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα σε μια χωριάτισσα με τις Κόρες. Τέλος, οι μνήμες, τα όνειρα και τα βιώματα που θυμάται ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια μιας βόλτας στον κήπο του.

Η Ευγενία Φακίνου συνθέτει μια δέσμη ιστοριών με κοινό στοιχείο τους την προσωπική εξομολόγηση καθενός από τους ήρωες. Οι ηλικίες των χαρακτήρων διαφέρουν, προσδίδοντας έναν πλουραλισμό στα συναισθήματα και τις σκέψεις που εξωτερικεύονται. Μερικά διηγήματα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, ενώ άλλα σε τρίτο, καταδεικνύοντας την ικανότητα της συγγραφέας να διακρίνει σε ποια σημεία πρέπει να εμβαθύνει, εισάγοντας στην ιστορία το προσωπικό στοιχείο και σε ποια σημεία καθίσταται ως απλός παρατηρητής. Κάθε διήγημα έχει όση έκταση πρέπει, δίχως να διογκώνεται από πλατειασμούς και υπερβολικές λεπτομέρειες. Οι εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων διαθέτουν ειλικρίνεια και στοιχεία που αφορούν τις κρυφές σκέψεις των περισσότερων ανθρώπων.

Οι «Φιλοδοξίες κήπου» αποτελούν την ομολογία και τη στάση του πνεύματος απέναντι στη μνήμη, τη λήθη, τον έρωτα και τις επιδιώξεις, τη γνώση και την ελπίδα.