Έρωτας και Ίντριγκα

Τυχοδιώκτης, νομικός, αποκρυφιστής, αλχημιστής, χαρτοπαίκτης, κατάσκοπος, συγγραφέας και πολλά ακόμα, υπήρξε ο διαβόητος ανά τους αιώνες Ιταλός Τζάκομο Καζανόβα, το «τρομερό παιδί» της Βενετίας του 18ου αιώνα, που φρόντισε να μάθουμε τα κατορθώματά του μέσα από τα απομνημονεύματα που έγραψε.

Μα πάνω από όλα, ο Καζανόβα υπήρξε ο ορισμός του «γυναικοκατακτητή», αφού οι πάμπολλες ερωτικές του περιπέτειες ήταν εκείνες που τον έκαναν διάσημο έως τις μέρες μας. Και αυτό το πάθος του για τις γυναίκες είναι εκείνο που θα τον οδηγήσει να εμπλακεί σε μία ακόμα περιπέτεια στην ιστορία που μας αφηγείται με μαεστρία ο Matteo Strukul: μια ιστορία που είναι όμως πολύ πιο σκοτεινή και περίπλοκη από την επιδίωξη μιας ακόμα ερωτικής κατάκτησης…

Έχοντας μόλις επιστρέψει στη Βενετία από την εξορία στην οποία τον καταδίκασαν οι φανατικοί εχθροί του, ο Καζανόβα δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην πρόκληση που του απευθύνει μια γοητευτική Αυστριακή κόμισσα: εάν καταφέρει να αποπλανήσει μια αρραβωνιασμένη νεαρή ευγενή, τότε θα κερδίσει μια βραδιά έρωτα και με την ίδια την κόμισσα. (Η συγγένεια με τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό είναι προφανής.) Όμως τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται σε αυτή την ιστορία, καθώς τα σοκάκια και τα κανάλια της Γαληνοτάτης κρύβουν σκοτεινά μυστικά, πολιτικές ίντριγκες, παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στους μονάρχες της Ευρώπης, αλλά και ψυχές μαύρες, καταδικασμένες ήδη σε μία κόλαση επί της γης. Και πραγματικά, οι «κακοί» της ιστορίας του Strukul είναι εντυπωσιακοί και μάλλον κλέβουν την παράσταση από τον πρωταγωνιστή του.

Ο συγγραφέας, έμπειρος στο είδος, δημιουργεί ένα γοητευτικό ιστορικό μυθιστόρημα περιπέτειας και έρωτα, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις για τους πρωταγωνιστές του αλλά και για τον αναγνώστη που το διαβάζει. Η προσωπικότητα του Καζανόβα γίνεται απολύτως πιστευτή όπως την αποδίδει, αλλά οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν είναι εκείνοι που για μένα κάνουν αυτή την ιστορία τόσο απολαυστική στην ανάγνωση. Και βέβαια, η βασική πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η Βενετία, ο τόπος ως πρόσωπο πλέον όχι ως σκηνικό: εντυπωσιακή και παρηκμασμένη ταυτόχρονα (η Βενετία είναι η πόλη όπου η φθορά της αποτελεί μεγάλο μέρος της γοητείας της), πλούσια και ισχυρή θαλασσοκράτειρα αλλά ταυτόχρονα ένας τόπος όπου κάθε είδους υπόκοσμος βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, μία πόλη του μύθου, μια πόλη που γεννά μύθους, μια πόλη που αν τελικά κάποτε βυθιστεί στα νερά από τα οποία αναδύθηκε η δόξα της, θα γίνει σίγουρα ένας μύθος για τις μελλοντικές γενιές.