Εσύ τολμάς;

Ο Μπίλι αγαπά τα βιβλία. Και ιδιαίτερα τα βιβλία με φαντάσματα. Καθημερινά περνά πολλές ώρες στη δημόσια βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ, της πόλης του. Μέχρι που ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, «Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων». Ένα βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στα φαντάσματα, στα ζόμπι, στους μάγους, στα μυστήρια. Ένα βιβλιοπωλείο που κάθε τμήμα του επιφυλάσσει μακάβριες εκπλήξεις στους επισκέπτες και που απώτερος στόχος είναι να τους κάνει να ουρλιάξουν. Τα κεριά που σβήνουν μόνα τους στο κόκκινο δωμάτιο, οι πόρτες που εξαφανίζονται και εμφανίζονται κατά βούληση, ο μουσικός του οποίου το κεφάλι παίρνει κυριολεκτικά φωτιά είναι κάποια από αυτά.

Γρήγορα ο Μπίλι γίνεται φίλος με τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να περάσουν ένα ολόκληρο βράδυ στο βιβλιοπωλείο ακούγοντας την πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών. Με μία προϋπόθεση: Να μη φοβηθούν! Διότι, σύμφωνα με τον θρύλο, όποιος ακούσει αυτή την ιστορία, η ζωή του αλλάζει διά παντός. Θα τολμήσει ο Μπίλι να την ακούσει;

Μυστήριο, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, σκοτεινιά, ομίχλη επικρατούν στο «Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων» του κυρίου Ρέξφορντ Ραπσκάλιον. Ομοίως και στο ιδιαίτερο αυτό βιβλίο του Φίλιπ Κερ, ο οποίος αφήνει κατά μέρος την αστυνομική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία για μεγάλους και αυτή τη φορά απευθύνεται σε ατρόμητα παιδιά και εφήβους που αγαπούν το διάβασμα και τα φαντάσματα, ενώ δεν είναι κολλημένα στα κινητά, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ.

Με απλή γλώσσα και μέσα από τη ματιά του μικρού πρωταγωνιστή, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, η ιστορία που ξετυλίγεται κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Διότι ο Ρέξφορντ και ο Μπίλι έχουν βάλει σκοπό να δουν από κοντά τουλάχιστον ένα αληθινό φάντασμα. Μάλιστα, όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους με μία κυνηγό φαντασμάτων και μία απόγονο της Μέρι Σέλεϊ, τίποτα πια δεν τους σταματά.

Σύγχρονο, επίκαιρο, διασκεδαστικό, με ενδιαφέρουσα πλοκή, το βιβλίο του Φίλιπ Κερ «Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών», αν και στον πυρήνα του ασχολείται με φαντάσματα και μυστήρια που πηγάζουν από αυτά, θέτει σημαντικά ζητήματα. Καλή, ηθική συμπεριφορά, σωστή ανατροφή, ταπεινότητα έναντι ματαιοδοξίας και άλλα. Ενώ φέρνει σε επαφή τους μικρούς αναγνώστες με σημαντικά κείμενα μεγάλων συγγραφέων μυστηρίου περασμένων αιώνων, όπως τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και τη Μέρι Σέλεϊ .

Και όσο η μεγάλη μέρα, ή μάλλον νύχτα, της ανάγνωσης της φοβερής ιστορίας πλησιάζει, τόσο η αγωνία, ηρώων και αναγνωστών, κορυφώνεται. Τι φοβερό πρόκειται να συμβεί; Ποιος θα είναι ο νικητής του διαγωνισμού; Και, εντέλει, οι φίλοι μας θα δουν το φάντασμα που τόσο επιθυμούν; Ή μήπως την τελευταία στιγμή όλα ανατραπούν και βρεθούν προ εκπλήξεως;