Οδοιπορικό στον Βόλο

Η Αργυρώ Μουντάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1977, έζησε όμως και εργάστηκε στον Βόλο σε δύο περιόδους της ζωής της και πέρασε εκεί πολύ όμορφα. Έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Βόλο και τους ανθρώπους της πόλης έγραψε με πολλή αγάπη αυτό το βιβλίο. Τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και είναι καθηγήτρια Γερμανικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και επιστημονικά, έχοντας ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη λογοτεχνία, ενώ εκπονεί διδακτορικό στο τμήμα Φιλολογίας. Είναι επίσης κάτοχος MBA-TQM από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνικών βιβλίων αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Στη σειρά των εκδόσεων Μίνωας συγγραφείς παιδικών βιβλίων γράφουν για πόλεις της Ελλάδας. Στο βιβλίο «Το στοιχειωμένο σπίτι» η Αργυρώ Μουντάκη γράφει για τον Βόλο. Μια παρέα παιδιών μπαίνει σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου κατά καιρούς έχουνε ακουστεί φωνές και η γειτονιά το θεωρεί στοιχειωμένο. Εκεί ανακαλύπτουν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και άλλα παλαιά αντικείμενα. Παράλληλα η δασκάλα τους, με τη χρήση της τεχνολογίας, τους μαθαίνει για την ιστορία του Βόλου, την οποία κάποια παιδιά της τάξης ήδη γνωρίζουν. Με αφορμή το συγκεκριμένο μάθημα η δασκάλα μαζί με την τάξη θα επισκεφθούν μουσεία της πόλης. Εκεί η παρέα των παιδιών θα ανακαλύψει ότι οι ένοικοι του στοιχειωμένου σπιτιού ζούνε ακόμα στην πόλη!

Η Αργυρώ Μουντάκη, έχοντας αρκετά παιδικά βιβλία στο ενεργητικό της, γνωρίζει πολύ καλά πώς να πλάσει μια παιδική ιστορία. Γραμμένη με απλότητα η πλοκή έχει διαθέτει στοιχεία μυστηρίου, πολιτισμού και ιστορίας. Αφήνοντας τους χαρακτήρες να σκιαγραφηθούν μέσα από την παιδικότητά τους, η συγγραφέας υφαίνει την υπόθεση του βιβλίου με φροντίδα και επιμέλεια τόσο για τους ήρωες όσο και για τον τόπο όπου διαδραματίζεται η πλοκή.

Ευχάριστη ανάγνωση, διασκεδαστικοί χαρακτήρες, απολαυστική υπόθεση, γνωριμία με τον Βόλο και την ιστορία του. Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα για παιδιά από εννέα ετών και πάνω. Αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά, σαν την αφεντιά μου, που έμαθα αρκετά πράγματα που δεν γνώριζα για την όμορφη πόλη του Βόλου.