«Κορίτσια, πάρτε εσείς τις αποδείξεις. Εγώ δεν έχω ανάγκη. Μόνο την τελευταία απόδειξη από την τσάντα Louis Vuitton να βάλω, τελείωσα…»

Η κυρία ήταν ντυμένη στα μωβ. Στο WC οι δυο φίλες της μωβ κυρίας τόνισαν τα χείλη τους κι ύστερα ψιθύρισαν μεταξύ τους κάτι. Βγήκαν να τη συναντήσουν. Εκείνη είχε υψωθεί πάνω από την πόλη. Σα χαρταετός χωρίς καλούμπα.

(Σκηνή σε καφετέρια, πρόσφατη.)

Μια μέρα στην Κιβωτό, στο pet shop του κυρίου Δημήτρη, καταφτάνει ένας καινούργιος ένοικος. Ένας παπαγάλος. Μεγάλη απογοήτευση περιμένει τα άλλα ζώα. Η Αστραπή, η Τίνα, η Κομανέτσι, ο Χνουδωτός, ο Μπετόβεν, όλοι περιμένουν το νέο τους φίλο. Αγαπημένα και μονιασμένα όπως ζούσαν, είχαν ετοιμαστεί να δεχτούνε στην παρέα τους και τον νεοφερμένο με φιλόξενη διάθεση και ανοιχτή καρδιά. Μια δυσάρεστη έκπληξη όμως τους περίμενε. Ο παπαγάλος αποδείχθηκε ψηλομύτης και ακατάδεχτος. Όλα του μυρίζουν, όλα του βρωμάνε. Με τα περιφρονητικά του σχόλια γίνεται αντιπαθητικός σε όλους. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, αρκεί ένας για να χαλάσει την ατμόσφαιρα σε μια παρέα, σε μια ομάδα, σε μια σχολική τάξη, σε ένα πάρτι. Τελικά αυτοί οι τύποι, αυτοί που διασπούν την ομάδα, τρυπώνουν παντού. Ευτυχώς οι ένοικοι της «Κιβωτού» δεν αρχίζουν να τσακώνονται μεταξύ τους,  ωστόσο υφίστανται την περιφρόνηση του Φρανσουά. Ο φτερωτός κόμης δε σταματά να περηφανεύεται για την ευγενική καταγωγή του. Μας έρχεται από τα Παρίσια και μιλάει με το «γ». Εννοεί να υπογραμμίζει την ευγενική του καταγωγή και την ανωτερότητά του σε κάθε ευκαιρία.

Κι άλλος ένας ένοικος θα καταφτάσει στην Κιβωτό. Αυτή τη φορά τα ζώα δε χαίρονται. Το τελευταίο που θέλουνε είναι ένας ακόμη Φρανσουά. Έρχεται όμως  ο Αχμέτ, μια γάτα Αγκύρας πολύ περπατημένη. Κατάγεται από την Άγκυρα.

Στην αυλή ενός σουλτάνου απολάμβανε όλα τα μεγαλεία, η τύχη όμως άλλαξε και κατέληξε στη λαχαναγορά του Ρέντη. Από κει, από τα σκόρδα, τα κρεμμύδια τα κρέατα και τις σαρδέλες, καταλήγει στην Κιβωτό. Ο Φρανσουά μαζεύεται. Κάτι τρέχει. Ο Αχμέτ, ανατολίτης και μάγκας, είναι πολύ καλά νέα για όλα τα ζώα εκτός από τον Παριζιάνο. Ο οποίος θα καταλάβει, με το δύσκολο τρόπο, ότι το να παριστάνεις τον καμπόσο σου χαρίζει μόνο εχθρούς. Πολύ περισσότερα κερδίζεις, και πιο ευτυχισμένος ζεις, όταν είσαι ο εαυτός σου. Τότε έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου και μπορείς να επικοινωνήσεις με τους άλλους. Γιατί ποιος θέλει να ζει στη μαύρη μοναξιά, ακόμη κι αν αυτή είναι υπερπολυτελείας;

Σαν τους μύθους του Αισώπου, ο Γάλλος παπαγάλος διδάσκει απλές αλήθειες και τη σωστή συμπεριφορά στα παιδιά. Αλλά εδώ υπάρχει περισσότερο χιούμορ, ενώ δίνεται ευκαιρία στον «κακό» να βάλει μυαλό και να ευτυχήσει.

Η Ιωάννα Μπουλντούμη σπούδασε Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Της αρέσει η επικοινωνία με τα παιδιά, το διάβασμα και η συγγραφή. Από το 1999 αρθρογραφεί τακτικά στους «Ερευνητές» της «Καθημερινής». Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β’ βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Θα ακολουθήσουν «Οι περιπέτειες του επιθεωρητή Σέλοκ».