Στη χώρα όπου όλα έχουν φωνή

Ο ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους δημιουργεί με πολλή αγάπη ένα όμορφο αλλά και χρηστικό βιβλίο με 25 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που τους ανοίγει ένα δρόμο να ταξιδέψουν στη χώρα της ποίησης, «εκεί όπου όλα τα πλάσματα και η φύση έχουν φωνή, εκεί που τίποτα δε σωπαίνει». Με μέτρο, ρυθμό, ρίμα, εικόνες και θεατρικότητα, ώστε να είναι εύληπτα αλλά και «τραγουδιστά», τα ποιήματα μαζί με τα σκίτσα του εικονογράφου Νίκου Πολυχρονόπουλου, γίνονται παιχνίδι αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς για τους εκπαιδευτικούς αφού κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες ενώ στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα «Μια ιδέα για σχολική γιορτή».

Από όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει η ποιητική δημιουργία, τα ποιήματα για τα παιδιά είναι κατά την εκτίμησή μου η πιο δύσκολη, ακριβώς λόγω του «κοινού» της. Ο Θεοφάνης Θεοφάνους με καλή ποιητική πένα αλλά και με την ιδιότητα του γονέα, τα καταφέρνει εξαιρετικά αντλώντας έμπνευση από τη φύση, την καθημερινότητα των παιδιών και τα αγαπημένα, κοντινά τους πρόσωπα αλλά και από τους μύθους του Αισώπου, που για μένα είναι η καλύτερη ποιητική ενότητα του βιβλίου. Κι αν πέρα από το παιχνίδι και τη χαρά που προσφέρει, το μικρό αυτό βιβλίο «γεννήσει» και μικρούς ποιητές -όπως ελπίζει ο δημιουργός του και παροτρύνει τα παιδιά να γράψουν το δικό τους ποίημα-, τότε όλοι όσοι υπηρετούμε και αγαπούμε την ποίηση θα είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία της προσπάθειάς του.

Γιατί τελικά τι άλλο είναι η ποίηση (για μικρούς και για μεγάλους) από «Ένα τρελούτσικο φεγγάρι» που είχε χέρια, είχε πόδια, είχε καρδιά και στα βιβλία σκορπούσε ξόρκια μαγικά;