Εικονογράφηση: Πίτερ Χ. Ρέινολντς

Η τέχνη του λιτού παιδικού βιβλίου με το ελάχιστο κείμενο και την εικόνα ως κύριο εκφραστικό μέσο δεν είναι καθόλου απλή. Δεν έχουμε πολλά καλά δείγματα του είδους από Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι μετρ του είδους. Η πλειονότητα όμως των παραμυθάδων μας αγαπά το περιγραφικό, αναλυτικό κείμενο. Από το εξωτερικό μας έρχονται διαμαντάκια παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργίες που βασίζονται στο αρμονικό και αριστοτεχνικό συνταίριασμα πυκνού, σχεδόν ποιητικού, λόγου, ζωγραφικής και γραφιστικής τέχνης. Γιατί η σύλληψη του «σαλονιού» είναι εξίσου σημαντική με το κείμενο. Το στήσιμο της σελίδας μεταδίδει μηνύματα, δημιουργεί ατμόσφαιρα, υπογραμμίζει, αποσιωπά, αναδεικνύει έννοιες και συναισθήματα. Αν συνειδητοποιούσαν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων ότι το «περικείμενο», όλα όσα δεν είναι κείμενο στο παιδικό βιβλίο, είναι εξίσου δυνατά μέσα αφήγησης με το λόγο, θα βλέπαμε περισσότερες ευφάνταστες δημιουργίες όπως το «Μια μέρα» των Άλισον Μαγκί και Πίτερ Ρέινολντς.

Σε 17 προτάσεις εκτυλίσσεται όλη η ιστορία που αφορά ένα πλήθος θεμάτων: τη μητρότητα, τη διαδικασία ενηλικίωσης, τη μελαγχολία του γονιού που βλέπει την οικογενειακή φωλιά να αδειάζει, το συναίσθημα του γονιού που ξέρει τις δυσκολίες που θα περάσει το παιδί του χωρίς να μπορεί ο ίδιος να κάνει τίποτα, την ιδιαίτερη σχέση μάνας και κόρης, τον έρωτα, την τέχνη. H αφηγήτρια, η μητέρα, μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο και απευθύνεται στην κόρη της που είναι ακόμη παιδί και ξετυλίγει σιγά σιγά το νήμα της ζωής τους από τη στιγμή που γεννήθηκε η μικρή ως τη στιγμή που, όπως φαντάζεται, θα γίνει και η ίδια μάνα. Το κοινότοπο αυτό θέμα, ο κύκλος ζωής γέννηση-ενηλικίωση-γάμος-παιδί αναβαπτίζεται μέσα από το βλέμμα της συγγραφέως και αναδεικνύεται ως συναρπαστικό. Κορυφαία είναι η στιγμή που η μάνα αφηγείται μια σκηνή από το μέλλον της κόρης. Κουλουριασμένη σε μια γωνιά η νεαρή κοπέλα νιώθει δυστυχισμένη. Πόσο όμορφα και υπαινικτικά στέλνει η συγγραφέας το μήνυμα στο παιδί αναγνώστη ότι η μάνα είναι πάντα εκεί κάπου στη ζωή του, ξέρει και καταλαβαίνει έστω και από μακριά. Αυτή τη λεπτή χρυσή κλωστή που δένει τη μάνα με την κόρη για μια ζωή είναι που φωτίζει όμορφα το «Μια μέρα». Μια ιστορία που θα απολαύσουν και τα παιδιά και οι μανάδες.

Λιτά σκίτσα με λίγα χρώματα παραπέμπουν σε κόμικς. Μεγάλο μέρος της σελίδας μένει λευκό. Πάνω στο λευκό φόντο το κείμενο ξετυλίγεται σαν κορδέλα σε διάφορα σχήματα. Το σύνολο έχει ρυθμό και αρμονία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ονόματα της συγγραφέως και του εικονογράφου εμφανίζονται μαζί στο εξώφυλλο του βιβλίου δηλώνοντας τον ισότιμο ρόλο τους στη δημιουργία του βιβλίου.

Η Αμερικανίδα Άλισον Μαγκί είναι συγγραφέας ενήλικης λογοτεχνίας, τιμημένη με πολλά βραβεία. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα (Rainlight, Shadow Baby, Was it Beautiful?) ενώ από το 2002 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. To παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Α Very Brave Witch (2006) προτάθηκε από το Child Magazine ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία της χρονιάς. Aντίστοιχη επιτυχία γνώρισε και το εφηβικό μυθιστόρημά της Αll Rivers Flow to the Sea (2005). Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Μetropolitan State University.

Ο επίσης Αμερικανός και βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων Πίτερ Ρέινολντς είναι και συγγραφέας, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και εταιρείας παραγωγής πολυμέσων (Fable Vision) για παιδιά που στεγάζεται στο Παιδικό Μουσείο της Βοστόνης. Δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του στο: http://www.peterhreynolds.com/art.html.