Η μαριονέτα

Απέναντι από το διαμέρισμα του αστυνόμου Γουίλιαμ Φοκς, γνωστού με το παρατσούκλι «Γουλφ», που έχει πρόσφατα επανέλθει στο Σώμα έπειτα από εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, εντοπίζεται μια ανθρώπινη μαριονέτα που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων ανθρώπων. Ο δολοφόνος, μέσω της πρώην συζύγου του Γουλφ, Άντρεα, που είναι δημοσιογράφος, στέλνει φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, καθώς και μια λίστα με έξι επόμενους στόχους και τις ημερομηνίες εκτέλεσής τους. Τελευταίο στη λίστα φιγουράρει το όνομα του ίδιου του Γουλφ…

Ενώ τα ΜΜΕ μεταδίδουν και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με την υπόθεση, η αστυνομία καλείται να ταυτοποιήσει τα θύματα από τα οποία είναι συναρμολογημένη η μαριονέτα, να προστατεύσει τους στοχοποιημένους πολίτες, να εντοπίσει τον δολοφόνο και να σταματήσει τη δράση του μέσα σε δεκαπέντε μέρες.

Ένας αδυσώπητος αγώνας δρόμου ξεκινά για τους αστυνόμους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενώ το «ρολόι του θανάτου» μετρά αντίστροφα μέχρι τη δολοφονία κάθε επόμενου στόχου και φιγουράρει απειλητικό και μακάβριο στις ενημερωτικές εκπομπές της Άντρεα. Η αστυνομία κάνει φιλότιμες προσπάθειες να προστατεύσει τα μελλοντικά θύματα. Εις μάτην. Ο δολοφόνος μοιάζει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και πάντα βρίσκει τον τρόπο να πετύχει τον στόχο του.

Πώς, στο καλό, το κατορθώνει; Εντέλει θα καταφέρει να ολοκληρώσει το μακάβριο σχέδιό του; Και ο Γουλφ; Ο κύκλος θα κλείσει όντως με τον δικό του θάνατο; Ή μήπως τελικά κάποιοι γλιτώσουν; Άραγε υπάρχει κάτι που συνδέει τα θύματα μεταξύ τους;

Ανατροπή στην ανατροπή εξελίσσεται η πλοκή. Γρήγορος, καταιγιστικός ρυθμός, πλούσια δράση, ένα βιβλίο που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Κάθε του σελίδα και μία νέα αποκάλυψη κι ένα κομμάτι του παζλ που πρέπει να μπει στη σωστή θέση, ώστε να «φανερωθεί» η εικόνα ολοκληρωμένη. Ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα και ένας συγγραφέας που, από το πρώτο βιβλίο του κιόλας, δείχνει ότι θα φτάσει ψηλά και θα κάνει θαύματα με τη γραφή του.

«Η μαριονέτα» του Daniel Cole, που κυκλοφόρησε μόλις στις 19.10.2017, είναι ένα συναρπαστικό, ιδιοφυές βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Όποιος μπλεχτεί στα δίχτυα του, δεν πρόκειται να γλιτώσει από αυτά, παρά μόνο αφού διαβάσει και την τελευταία σελίδα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.