Ένα πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε μόνη της η Σουηδή συγγραφέας, μετά την επιτυχημένη πορεία της ως συνσυγγραφέας αστυνομικών μαζί με την αδερφή της και άλλους συγγραφείς. Ο αναγνώστης πέφτει από την αρχή στα βαθιά: με την ανακάλυψη μιας φρικτής δολοφονίας, όταν μια νέα γυναίκα βρίσκεται αποκεφαλισμένη μέσα σε ένα πολυτελές σπίτι. Την ιστορία της έρευνας για την εξιχνίασή της αφηγούνται ξεχωριστά ο αστυνομικός που την αναλαμβάνει (χωρισμένος, με πολλά θέματα στην προσωπική του ζωή) και μία ψυχολόγος που εργάζεται ως profiler εγκληματιών, έχοντας και εκείνη αρκετά σοβαρά προβλήματα: μία άσχημη σχέση με τον αυταρχικό σύζυγό της και ένα πρόβλημα υγείας, όπου γνωρίζει ότι αργά αλλά σταθερά χάνει το μυαλό της και τη μνήμη της, λόγω άνοιας.

Ο τρίτος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι μια νεαρή που δουλεύει σε μια αλυσίδα ρούχων ως πωλήτρια και αφηγείται την ψυχική της ταλαιπωρία από τη σχέση της με τον ιδιοκτήτη της φίρμας (έναν γυναικά άντρα, που εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα ενώ τα ΜΜΕ τον έχουν στο στόχαστρο), την οποία εκείνος επιμένει να κρατήσουν κρυφή, παρά το γεγονός ότι την αρραβωνιάζεται. Και μετά απλά εξαφανίζεται, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δολοφονία που ανοίγει το βιβλίο. Είναι αυτός ο δολοφόνος;

Μέσα από τις παράλληλες αυτές αφηγήσεις σε διαφορετικούς χρόνους, παρακολουθούμε την έρευνα να εξελίσσεται και στη συνέχεια να περιπλέκεται όταν οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ότι κάποιος άλλος είχε δολοφονηθεί πριν αρκετά χρόνια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη. Και το σασπένς κορυφώνεται μέχρι την τελευταία σελίδα…

Η γραφή της Camilla Grebe σε κερδίζει από την αρχή, η πλοκή σε κρατά σε αγωνία καθώς χτίζει άριστα το σασπένς χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές οπτικές των πρωταγωνιστών και τα πισωγυρίσματα στο χρόνο, εκτιμώ όμως ότι η εξαιρετική απόδοση της ψυχολογίας των ηρώων και του κοινωνικού περίγυρου είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού το βιβλίου: ειδικά το δίδυμο των δύο ερευνητών της υπόθεσης (του αστυνομικού και της ψυχολόγου) είναι πολύ ισχυρό και εμπλέκει συναισθηματικά τον αναγνώστη στην ιστορία.

Πρόκειται για ένα θρίλερ της ανθρώπινης ύπαρξης από μια δυνατή αφηγηματική φωνή, από την οποία πολλά έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον.