Το βιβλίο του Χρόνου

Ο Γκρεγκορί Σαμάκ είναι στέλεχος στον χώρο της τηλεόρασης. Ζει στο Παρίσι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. «Το μυστικό βιβλίο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο στη Γαλλία, αφού ο συγγραφέας το εξέδωσε μόνος του και το βιβλίο εκτινάχτηκε στις πρώτες θέσεις του Amazon, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές και παραμένοντας στα ευπώλητα για δύο μήνες.

Ο Ελίας Άιν, συνταξιούχος πλέον, αποσύρεται σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό στην Αυστρία. Εκεί περνά τις ημέρες του ήρεμα, χωρίς πολλές επαφές με τους κατοίκους του χωριού. Ώσπου μια ημέρα θα ανακαλύψει στο σπίτι που μένει μια σκάλα, καλά κρυμμένη. Ακολουθώντας την θα βρεθεί σ’ έναν υπόγειο χώρο γεμάτο βιβλία. Κοιτώντας τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία που τις γεμίζουν, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για αρκετά παλιά βιβλία. Μέχρι που ένα βιβλίο θα του τραβήξει την προσοχή.

Ο Ελίας ρίχνει μια γρήγορη ματιά στο βιβλίο. Δεν αργεί να ανακαλύψει ότι στις σελίδες καταγράφονται οι ιστορίες ανθρώπων και στις τρεις διαστάσεις του χρόνου. Βρίσκει τις σελίδες που αφορούν οικεία αλλά και ιστορικά πρόσωπα. Οι σκέψεις του να αλλάξει τα γεγονότα που συντάραξαν την ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα τον αιχμαλωτίζουν. Πόσο εύκολο είναι τελικά να αλλάξει το παρελθόν και τι επιπτώσεις θα έχει οποιαδήποτε αλλαγή στο παρόν ή στο μέλλον;

Κατά τη γνωστή πλέον τακτική του παιχνιδιού με τον χρόνο, δηλαδή, αν αλλάξεις κάτι στη ροή του χρόνου πόσο επηρεάζει τα γεγονότα που ακολουθούν, ο Γκρεγκορί Σαμάκ παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα συνυφασμένο με το παιχνίδισμα του χρόνου. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γρήγορη ροή, ο συγγραφέας πλάθει ένα σκηνικό με ιδιαίτερα θελκτική πλοκή. Ρεαλιστικοί χαρακτήρες, γρήγοροι διάλογοι που προωθούν την εξέλιξη, καθώς το ενδιαφέρον μεγαλώνει κατά το πέρασμα των σελίδων. Πολύ ωραίο επίσης και το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης.

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα, με αμείωτο ενδιαφέρον και ενδιαφέρουσα πλοκή. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ιστορία θα μπορούσε να είναι πιο διανθισμένη, με μεγαλύτερη έκταση στα πρόσωπα και στις ιστορίες τους.