Ανελέητες συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων

Διδάκτωρ φιλοσοφίας, ακαδημαϊκός, αλλά και πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας είναι μερικές από τις ιδιότητες του Βενσάν Πεγιόν, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική και τα παρασκηνιακά παιχνίδια (παγκοσμίως) καθορίζουν τις διαδρομές αλλά και τις αλλαγές που ακολουθούν και προωθούν τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Αντλώντας έμπνευση από τα στρατηγικά παιχνίδια γεωπολιτικών συμφερόντων, που κατά καιρούς μεταβάλλουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, χτίζει ένα κινηματογραφικής ταχύτητας κατασκοπικό μυθιστόρημα.

“Aurora” είναι το όνομα μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο της ενέργειας. Στο τιμόνι της βρίσκεται ένας υπερήλικας πρώην Ναζί, που αδυνατεί να ξεχάσει την ήττα και την ταπείνωση που ακολούθησε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργά και μεθοδικά, πλαισιωμένος από εξίσου αδίστακτους συνεργάτες από διάφορες χώρες, επιδιώκει να μεταβάλει τις ισορροπίες στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων εκμεταλλευόμενος το παρθένο έδαφος της Γροιλανδίας. Έχοντας την υποστήριξη και την προστασία ακόμα και διεφθαρμένων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, δεν συναντά σχεδόν κανένα εμπόδιο στον δρόμο του προς την απόλυτη επιτυχία. Σχεδόν… Ξαφνικά η εξαφάνιση ενός Δανού επιχειρηματία, του Ρομπέρ Ελμόν, θέτει σε κίνηση έναν μηχανισμό εκδίκησης που κανένας δεν προσδοκούσε. Μια ομάδα βετεράνων κατασκόπων της Μοσάντ, απόλυτα πειθαρχημένη και αποφασισμένη να καθαρίσει τη βρωμιά που έχει κυριαρχήσει στους φορείς εξουσίας και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα κακώς κείμενα των κέντρων αποφάσεων, αναλαμβάνει δράση και σπέρνει τον πανικό σε όσους μπλέκονται σε αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια. Από τη Γροιλανδία και την Κοπεγχάγη μέχρι το Τελ Αβίβ, οι πρώην κατάσκοποι στήνουν τις παγίδες τους και αφήνουν πτώματα στο πέρασμά τους. Είναι όμως και οι ίδιοι απόλυτα ασφαλείς ή κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν;

Όπως σημειώσαμε και στην αρχή του κειμένου, το μυθιστόρημα του Πεγιόν ξεχωρίζει για τον καταιγιστικό ρυθμό του. Είναι αλήθεια ότι τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται μπορεί αρχικά να προκαλέσουν σύγχυση στον αναγνώστη, αλλά καθώς η ιστορία προχωράει και ο ρόλος τους ξεκαθαρίζει γίνεται φανερό ότι κανένας χαρακτήρας δεν περισσεύει, όχι μόνο επειδή είναι απαραίτητος για τη λογική εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και γιατί αυτό που εκπροσωπεί είναι απαραίτητο για την κατανόηση των συμφερόντων και των παρασκηνιακών παζαριών που καθορίζουν όχι απλά την πορεία ενός τόπου, αλλά ενός ολόκληρου πλανήτη. Το γεγονός ότι ο ιθύνων νους αυτών των παιχνιδιών γεωπολιτικής εξουσίας είναι ένας πρώην Ναζί σίγουρα έχει τη σημασία του, δεν μεταφέρει ωστόσο τη σύγκρουση μόνο στο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συγκεκριμένες ιδεολογίες. Αντίθετα, τα άτομα που τον πλαισιώνουν ή τον στηρίζουν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μια ιδεολογία, αυτή της απόλυτης εξουσίας και του πλούτου.

Γρήγορο και με συνεχείς ανατροπές, γεμάτο ευθείες και πλάγιες βολές ενάντια στα κέντρα εξουσίας και στα στρατηγικά τους παιχνίδια, το «Aurora» είναι ένα μυθιστόρημα που χαρίζει την απόλαυση μιας κατασκοπικής περιπέτειας και ταυτόχρονα προωθεί έναν έντονο προβληματισμό για όσα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνουν, αλλά δεν έχουμε τις απαραίτητες αποδείξεις για να τα φέρουμε στο προσκήνιο.