The King is back
Συνάντησα για πρώτη φορά το «βασιλιά του τρόμου» στο έμπα της εφηβείας μου, όταν κρυφά από τους γονείς μου διάβαζα «σκοτεινά αναγνώσματα», κρυμμένα μέσα σε άλλα βιβλία. Η «Κάρι» ήταν το εισιτήριό μου στον κόσμο του Κινγκ και έμεινα έκτοτε γοητευμένη. Φυσικά σε ένα έργο που περιλαμβάνει πάνω από πενήντα μυθιστορήματα και διακόσια διηγήματα, δεν μπορεί όλα τα βιβλία του να είναι το ίδιο καλά και με όλο το σεβασμό προς εκείνον και τη δουλειά του, αρκετά της τελευταίας δεκαετίας δεν ήταν ή για να το πω πιο σωστά, θα ήταν καλά για έναν άλλο συγγραφέα αλλά όχι για το μέγεθος τού Κινγκ − γιατί ξέρουμε τις δυνατότητες τού ταλέντου του. Στην «Αναβίωση» όμως, ο βασιλιάς επιστρέφει και παραδίδει ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο και αληθινά τρομακτικό, που σε ξενυχτάει για να το τελειώσεις και μετά είναι αμφίβολο αν θα κοιμηθείς. (Γεγονός που σημαίνει για μας που αγαπάμε τον τρόμο, ότι περάσαμε αληθινά καλά με ένα βιβλίο!)
Εδώ θα συναντήσουμε ξανά όλες τις εμμονές του Κινγκ (τη δεκαετία του’60 και τις μουσικές της, την παιδική αθωότητα αντιμέτωπη με τη σκοτεινιά του κόσμου που ζούμε ως πραγματικότητα και με την άλλη πιο ζοφερή σκοτεινιά του κόσμου στο κατώφλι του κόσμου μας), αλλά εμπλουτισμένα αυτή τη φορά με αναφορές και στοιχεία από την κλασική λογοτεχνία τρόμου καθώς και με ορισμένα αγαπημένα θέματα των παράξενων τύπων που αγαπούν όλες τις παράξενες ιστορίες πραγματικές ή λογοτεχνικές. (Ξέρετε ποιοι είστε και μόλις διαβάσετε το βιβλίο, θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.)
Ο συγγραφέας αποφασίζει εδώ να αναμετρηθεί με ένα δύσκολο φιλοσοφικό και ηθικό ερώτημα; Αν ο Θεός υπάρχει, γιατί υπάρχουν επίσης το κακό και ο πόνος στον κόσμο; Και πώς είναι δυνατόν να μην χάσεις την πίστη σου, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το παράλογο της απώλειας αγαπημένων προσώπων που κανονικά θα είχαν ακόμα πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους; Κι όταν αυτό συμβεί με έναν ανατριχιαστικό τρόπο, τότε πώς να μην αρνηθείς τον Θεό; Αυτά τα ερωτήματα τσακίζουν ηθικά και ψυχικά τον ένα εκ των δύο ηρώων της «Αναβίωσης», τον ιερέα μιας μικρής πόλης της Νέας Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και τον κάνουν να απαρνηθεί την πίστη του σε ένα τρομερό δημόσιο κήρυγμα οργής, όταν η γυναίκα και ο μικρός γιος του θα σκοτωθούν σε ένα σχεδόν ανόητο τροχαίο, με φρικτό τρόπο. Θα εξαφανιστεί από την πόλη, αφήνοντας πίσω του ένα συντετριμμένο μικρό αγόρι −μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας της περιοχής, που τον είχε σαν προσωπικό του θεό−, το οποίο είναι και ο αφηγητής της ιστορίας.
Οι δρόμοι τους θα ξανασυναντηθούν τη δεκαετία του ’90: ο μικρός είναι πια άντρας, μουσικός που παίζει σε όποιο συγκρότημα τον προσλάβει και «τελειωμένος» χρήστης ηρωίνης. Ένα βήμα πριν το θάνατο, ο «θεός» του θα τον σώσει με μια πρωτοποριακή θεραπεία δικής του επινόησης, βασισμένης στον φυσικό ηλεκτρισμό. Και όχι μόνο αυτόν: ο ιερέας είναι πια ένας διάσημος ευαγγελιστής θεραπευτής, που μοιάζει να έχει ξαναβρεί την πίστη του και επιπλέον το χάρισμα να δίνει ελπίδα στους απελπισμένους. Οι τύχες τους θα συνδεθούν ξανά, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην είχε συμβεί αυτό… Γιατί η πηγή της δύναμης του θεραπευτή, είναι κάτι πιο τρομερό και μεγάλο, από τις δυνάμεις της φύσης. Κάτι που περιμένει πίσω από μια μικρή κλειστή πόρτα, για την οποία ο μουσικός είναι το κλειδί…
Οι περισσότερες κριτικές για το βιβλίο αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Κινγκ στα καλύτερά του και έχουν δίκιο. Ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο χτίζει για μια ακόμα φορά τους χαρακτήρες, τόσο οικείους και αληθινούς κι ας μην έχεις καμία σχέση με την αμερικανική επαρχία της δεκαετίας του’60, είναι πάντα το γνώρισμα του μεγάλου συγγραφέα. Αν προσθέσουμε σε αυτό τη γνήσια φλέβα τρόμου του Κινγκ που μοιάζει ανεξάντλητη, τότε η «Αναβίωση» και κυρίως το τέλος της −με μια εικόνα για τη μετά θάνατο ζωή που κάνει τους άθεους ευτυχισμένους γιατί δεν πιστεύουν σε τίποτα−, τοποθετείται νομίζω μέσα στα κορυφαία βιβλία της εργογραφίας του. Διαβάστε το, ειδικά αν κάποτε στη ζωή σας είχε βρεθεί κοντά στην κλειστή πόρτα ή ίσως έχετε υποψιαστεί την ύπαρξή της… Μάλλον είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να πάρετε μια ιδέα για εκείνο που μας περιμένει πίσω της…